Ympäristöministeriö haluaa säilyttää osan Konnunsuota valtiolla

Uuden omistajan pitää ministeriön mukaan sitoutua vankilan peltojen ja rakennusten suojeluarvojen säilyttämiseen.

LAPPEENRANTA. Ympäristöministeriön mukaan Konnunsuon vankilan mailta täytyy säilyttää suota valtion omistuksessa luonnonsuojelun takia. Ministeriö nimeää säilytettäviksi kohteiksi Hyvättilänsuon, Höytiönlammen sekä sen länsipuoliset suoalueet ja Konnunsuon eteläpuolella olevan suopalstan, joka rajoittuu Metsähallituksen alueeseen.

Ministeriön mukaan nämä kohteet pitäisi siirtää Metsähallituksen luontopalveluiden hallintaan. Myös Hyvättilänsuon länsipuolisen turvetuotantoalueen säilyttäminen valtiolla olisi ministeriön mukaan perusteltua, jotta sen hoito turpeennoston jälkeen voitaisiin suunnitella Hyvättilänsuon suojelun ja ennallistamisen yhteydessä.

Ympäristöministeriö antoi Konnunsuosta lausuntonsa valtionyhtiö Senaatti-kiinteistöille, joka on pannut vankilan kiinteistöt ja maat myyntiin.

Konnunsuon peltoalueiden luovutuksessa ei ministeriön mukaan saa vaarantaa mahdollisen valtakunnallisen maisema-alueen perustamisedellytyksiä.

Lausunnon mukaan peltojen luovutukseen pitää kirjata ehtoja, ettei peltoalueiden käyttö olennaisesti muutu nykyisestä. Mahdollisen uuden omistajan pitää sitoutua ottamaan peltojen käytössä huomioon maiseman- ja luonnonhoidon ja linnuston tarpeet.

Vankilan rakennukset saa lausunnon mukaan myydä. Ministeriön mukaan uudelle omistajalle pitää kuitenkin tehdä selväksi rakennusten suojelutarpeet ja omistajan on sitouduttava ottamaan ne huomioon rakennusten kunnostuksessa ja uudiskäytössä.

Ympäristöministeriön lausunnon pohjana ovat Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen ja Museoviraston lausunnot Konnunsuon vankilan myynnissä olevista rakennuksista ja maista.

Konnunsuolta on vanhastaan rauhoitettu vain vajaan parinsadan hehtaarin Hyvättilänsuo oikeusministeriön päätöksellä ja seutukaavamerkinnällä. Metsähallituksella on Konnunsuolla 166 hehtaarin siemen- ja koeviljelyn alue.

Metsähallituksen lausunnon mukaan yhtenäisen suojelualueen kokoaminen Konnunsuolle Metsähallituksen hallintaan edistäisi alueen luontoarvojen suojelua ja kestävää luontomatkailua.

Senaatti-kiinteistöjen myyntipäällikkö Jyrki Maikola kertoo, että tarjouspyynnöt Konnunsuosta tehdään ympäristöministeriön lausunnon pohjalta. Tarjouspyyntöjä on lähdössä tahoille, jotka ovat ilmaisseet kiinnostuksensa vankila-alueen ostoon. Maikolan mukaan tahoja on runsaasti.

Maikola ei pidä Konnunsuon soiden suojeluesityksiä myynnin kannalta ongelmana. Hänen mukaansa ostajaehdokkaat eivät ole kiinnostuneetkaan soista, vaan vankila-alueen rakennuksista ja pelloista.

KUVATEKSTI

LEENA SALLINEN

Konnunsuon vankilan pellot ovat muun muassa arktisten hanhien muuttomatkan lepopaikka.

Lakisääteinen lausunto

Ympäristöministeriö esitti Konnunsuon vankila-alueesta Senaatti-kiinteistöjen pyytämän lausunnon.

Lausunto perustuu lakiin oikeudesta luovuttaa valtion kiinteistövarallisuutta.

Senaatti-kiinteistöjen myynnissä olevaan Konnunsuon vankila-alueeseen kuuluu 1 050 hehtaaria maata ja toista sataa rakennusta.

Vankila-alue vapautuu muuhun käyttöön, kun vankila lopettaa toimintansa vuoden 2011 lopussa.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen