Alakylän koulua korjataan kokeeksi

Yhdessä huonetilassa tutkitaan seinien tiivistämisen ja tuuletuksen parantamisen vaikutus sisäsilmaan. Koekorjauksen tulos ratkaisee, mitä tehdään.

Ilpo Leskinen

LAPPEENRANTA. Alakylän koulun korjauskelpoisuutta tutkitaan parhaillaan. Samalla suunnitellaan korjaustapaa. Koulun yhdessä huonetilassa tehdään koekorjaus.

Koekorjauksen tuloksista selviää, toimiiko koulua varten suunniteltu korjaustapa käytännössä ja saadaanko tilat käyttäjille turvallisiksi.

Rakennuttajapäällikkö Erkki Suuronen Lappeenrannan kaupungin tilakeskuksesta kertoo, että yhden huonetilan koekorjaukseen päädyttiin tutkimusten ja selvitysten perusteella.

TUTKIMUKSISSA saatiin selville, että sisäilmaongelmien syynä ovat rakenteiden läpi tapahtuvat ilmavuodot.

Ongelmana on, että rakenteissa on mikrobikasvustoja, jotka ovat levinneet lattiakanaalien kautta huonetiloihin. Ilmanvaihto on ollut alipaineinen ja epätasapainossa.

– Kun talotekniikka hoidetaan kuntoon siten, että ilmanvaihto on tasapainossa ja rakenteet tiiviitä, vastaavia ongelmia ei pitäisi olla. Koekorjaus tuo selvyyttä siihen, saadaanko rakenteista ilmatiiviitä, jottei ilmavuotoja tapahtuisi, Suuronen sanoo.

KOEKORJAUKSEN tulokset valmistuvat maaliskuun puolivälissä. Tulosten perusteella laaditaan korjausesitys ja kustannusarvio. Silloin selviää, onko Alakylän koulun sisäilmaongelmista kärsineet tilat korjattavissa kohtuullisin kustannuksin.

Nyt tehtävä tutkimus on Suurosen mukaan tekninen. Alakylän koulun tulevaisuudesta päättää tekninen lautakunta ja koulunkäynnin tulevaisuudesta kasvatus- ja opetuslautakunta.

Alakylän koulun aluekeittiö ja ruokasali ovat kunnossa. Liikuntasali on puhdistettu ja käyttökunnossa.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen