Ensihoito ja sairaankuljetus siirtymässä sote-piirille

Lappeenrannan ja Taipalsaaren ensihoito yritetään siirtää piirille ensi vuoden alusta. Imatran tilanne on vielä auki. Muiden kuntien osalta jatketaan ostopalveluja.

Outi Salovaara

LAPPEENRANNAN ja Taipalsaaren ensihoito, sairaankuljetus sekä sairaaloiden väliset siirtokuljetukset ovat siirtymässä Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hoidettaviksi. Alustavan aikataulun mukaan uudistus tapahtuisi ensi vuoden alussa.

Maakunnan muissa kunnissa on tarkoitus jatkaa nykykäytäntöä eli sote-piiri ostaa palvelut edelleen alihankintana yksityisiltä palveluntarjoajilta.

Sote-piirin ulkopuolella oleva Imatra hoitaa ensihoitonsa nyt itsenäisesti, ja sen osallistuminen sote-piirin uuteen ensihoitojärjestelmään on vielä auki.

UUDISTUSTA on valmisteltu sote-piirin ja Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen yhteisessä työryhmässä, joka esitti uuden organisaation käyttöönottoa ensi vuoden alusta lukien.

Perjantaina kokoontuva sote-piirin hallitus päättää siitä, jatketaanko asian valmistelua piirin ja pelastuslaitoksen välillä vai tyssääntyykö hanke.

Ennen kuin uudistusta voidaan oikeasti toteuttaa, asia pitää lisäksi hyväksyttää muun muassa Lappeenrannan pelastuslautakunnassa ja Lappeenrannan kaupungilla.

KÄYTÄNNÖSSÄ uudistus tarkoittaisi Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen ja yksityisen Falck Finland -yhtiön hoitamien ensihoito-, sairaankuljetus- sekä siirtokuljetustöiden siirtämistä sote-piirille. Siirtokuljetukset ovat potilassiirtoja keskussairaalasta yliopistosairaaloihin.

Ensihoidon henkilöstö siirtyisi sote-piirin työntekijöiksi, mistä joudutaan uudistuksen toteutuessa käymään erilliset yt-neuvottelut. Ne koskisivat pelastuslaitoksella ja Falck Finlandissa yhteensä reilua 20 ihmistä.

SOTE-PIIRIN palvelujohtajan Markku Huplin mukaan neuvotteluja Imatran kanssa ei vielä ole ehditty käydä, eikä Imatran kanta ole vielä tiedossa.

Hänen mukaansa Imatran mukanaolo sote-piirin uudessa ensihoitojärjestelmässä olisi tärkeää, vaikka henkilöstö jäisikin edelleen Imatran kaupungin palvelukseen.

— Toivomme kovasti, että Imatra tulisi mukaan tähän, sanoo Hupli.

Mikäli Imatra ei tule mukaan, se hoitaa omalla alueellaan ensihoidon itsenäisesti. Imatra on toistaiseksi mukana sote-piirissä vain erikoissairaanhoidon osalta. Muutoin se järjestää sosiaali- ja terveyspalvelunsa itsenäisesti.

HUPLIN mukaan on mahdollista, että ensihoitouudistus ei toteudu vielä ensi vuoden alusta.

— Tässä on monta mutkaa matkassa ja varmaan poliittisiakin intohimoja, ennakoi Hupli.

Huplin mukaan uudistus ei tuo rahallisia säästöjä mukanaan.

Sen sijaan toiminnallisesti yhdeltä luukulta toimiva ensihoito on parempi esimerkiksi yhteisten tietojärjestelmien ja koulutuksen ansiosta.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara