Kauppias Niivan valitus nurin

Etelä-Karjalan Osuuskauppa voi vihdoin rakentaa Saimaanharjulle Niivan viereen oman S-markettinsa.

Outi Salovaara

TAIPALSAARI. Korkein hallinto-oikeus on hylännyt Saimaanharjulla K-market Niivaa pyörittävän kauppias Heikki Niivan asemakaavavalituksen.

Ratkaisu tarkoittaa sitä, että Etelä-Karjalan Osuuskauppa Eekoo voi rakentaa Niivan marketin viereen oman S-markettinsa.

Oikeuden päätös annettiin maanantaina. Vuodesta 2003 lähtien pyörinyt Niivan valitusrumba sai näin vihdoin lopun.

KUNNANJOHTAJA Jari Willman arvioi, että kunnan kontolla olevat työt eli kadunrakennus- ja valaistustyöt tulevan marketin tienoilla pääsevät alkamaan vasta ensi vuoden puolella.

— Nekin ovat seisoneet tämän valituksen takia. Tulevalle kesälle tämä asia ehdi millään, sanoo valittamiseen työlääntynyt Willman.

Eekoon toimitusjohtaja Ahti Manninen arvioi, että uusi S-marketin pytinki on pystyssä noin kahden vuoden kuluttua.

Eekoo käy vielä kunnan kanssa neuvotteluja rakentamisen yksityiskohdista.

— Sen jälkeen teemme tarvittavat sopimukset ja päivitämme liiketoimintasuunnitelman, sanoo Manninen.

ALUNPERIN S-markettia alettiin suunnitella jo 2000-luvun alussa. Nykyinen kaava on vuodelta 2007, ja vuosien kuluminen edellyttää koko marketsuunnitelman päivittämistä.

— Tässä on se hyvä puoli, että elämä on mennyt eteenpäin, ja nyt saadaan rakennettua todella hyvä kauppa. Kuntalaisille tämä on hyvä uutinen. Ostoskorin hinta tulee laskemaan, kehaisee Manninen.

— Lisäksi tämä joudutti Taipalsaaren portin, Pallon S-marketin rakentamista.

Saimaanharjun kaava mahdollistaa 1 500 neliön suuruisen marketin rakentamisen. Suunnitelmissa on ollut myös ravintola, jonka rakentaminen on vielä auki. Tulevan marketin neliömäärät pysyvät Mannisen arvion mukaan alkuperäisen suunnitelman mukaisina.

NIIVAN ENSIMMÄINEN valitusruletti käynnistyi vuonna 2005, jolloin toisen marketin salliva Saimaanharjun asemakaava valmistui.

Heikki Niivan mielestä kunnan kaavapäätös muun muassa oli seutukaavan vastainen, heikensi asumisviihtyvyyttä ja Saimaanharjun liikenneturvallisuutta, uhkasi palvelukehitystä ja oli puutteellisesti valmisteltu.

Hallinto-oikeus hylkäsi ensimmäisen valituksen, mutta korkein hallinto-oikeus edellytti lisäselvityksiä.

Lisäselvitysten jälkeen hieman muokattu kaava hyväksyttiin kunnanvaltuustossa 2007, minkä jälkeen Niiva aloitti uuden valituskierroksen.

Niiva ei ulkomaanmatkan vuoksi perjantaina tavoitettu kommentoimaan oikeuden ratkaisua. Hän on kiistänyt valittaneensa pelatakseen aikaa ja pitääkseen Saimaanharjun markkinat omana monopolinaan mahdollisimman pitkään.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara