Kyläniemen silta lossireitin viereen

Yleissuunnitelma mukaan sillasta tulee 386 metriä pitkä. Valtiolla ei toistaiseksi ole rahaa sillan rakentamiseen.

Leena Sallinen

KYLÄNIEMEN siltaa suunnitellaan nyt lossireitin viereen sen pohjoispuolelle. Kutveleen kanavan ylittävät vaihtoehdot ovat karsiutuneet sillan yleissuunnitelmasta, joka on nähtävillä Ruokolahden ja Taipalsaaren kunnassa.

Yleissuunnitelman mukaan lossireitin vieressä silta sopii parhaiten maisemaan. Se säilyttää Kutveleen kanavan maisemahistoriallisen miljöön ja kanavan molemmin puolin olevat kesäasunnot.

KYLÄNIEMI sijaitsee keskellä Suur-Saimaata Taipalsaaren kunnassa. Venäläisten 1700-luvun lopulla kaivama Kutveleen kanava teki siitä saaren, jonne on menty lossilla Ruokolahden puolelta. Lossin kohdalla vesimatkaa Kyläniemeen on puoli kilometriä.

Suunniteltu silta on 386 metriä pitkä, ja korkeimmassa kohdassa vapaa alikulku on 18 metriä. Sillalle tulee seitsemän metriä leveä maantie.

SILLAN kustannusarvio on 8,2 miljoonaa euroa. Silta korvaa lossin, jonka vuotuiset kustannukset ovat 0,45 miljoonaa euroa. Kyläniemen vakinainen asutus on vähentynyt, mutta kesäasutus viime vuosina lisääntynyt.

Sillan tarkoituksena on parantaa niemen kulkuyhteyksiä myös puutavarakuljetuksissa. Lossi ei kanna raskaita rekkoja.

Yleissuunnitelman on teettänyt Liikennevirasto (entinen Tiehallinto) ja sen on tehnyt Ramboll Finland Oy. Sillan suunnittelu jatkuu yleissuunnitelman käsittelykierroksen jälkeen tiesuunnitelman teolla.

Sillan rakentaminen siintää hamassa tulevaisuudessa. Toistaiseksi se ei ole valtion investointisuunnitelmissa.

KUVATEKSTI

Ramboll Finland Oy

Kyläniemen eli Kutveleen sillan suunnitelma sijoitettuna ilmakuvan päälle. Kyläniemi oikealla, lossireitti sillan eteläpuolella.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen