Nuukailematon rakennusfirma kasvaa taantumasta huolimatta

Hannu Lahikaisen rakennusfirmalla on töitä, kun ei nuukaile. Pienyritys rakentaa tulostaan taantumassa töiden palapelistä.

Jyrki Nuottimäki

TAIPALSAARI. Yhden miehen yrityksellä kahdeksan vuotta sitten aloittanut Hannu Lahikainen on kasvattanut rakennusalan yritystään myös taantumassa. Liikevaihto ja henkilökunta ovat kasvaneet, ja yritys investoi myös tulevaisuuteen.

Menestyksen avaimet löytyvät työstä ja joustavasta asenteesta. Lahikaisen mielestä yrittäjän ei pidä olla toimitusjohtaja vaan työmies.

– Töiden edessä ei pidä nuukailla. Nöyrä asenne tuo yleensä uusia töitä.

Lahikainen nousee heti viiden jälkeen aamulla ja lähtee työmaalle. Hänelle on kunnia-asia tulla työkohteeseen ensimmäisenä ja lähteä sieltä viimeisenä.

– Yrittäjän oma panos on tärkeä. Kun moni muu yrittäjä vielä kääntää kylkeä peiton alla, olen ollut jo muutaman tunnin töissä. Paperityöt on tehtävä illalla ja viikonloppuisin.

LAHIKAISEN mielestä yrittäjän on oltava liikkeellä koko ajan ja kannettava vastuu laadukkaasta tekemisestä.

– Hyvänäkään aikana ei pidä sortua ylihinnoitteluun tai vain hyvien kauppojen valikointiin. Kaikki työt ovat arvokkaita, ja ne on tehtävä nöyrästi.

Lahikainen tarttuu hanakasti asiakkaan pieniin, jopa urakkaan kuulumattomien toiveiden täyttämiseen. Pikku palveluista saattaa poikia uusia töitä.

Kerran Lahikainen kävi ruuvaamassa eräässä asunnossa keittiön oven saranat tiukemmalle ja pohti käyntinsä tarpeellisuutta.

Kannatti käydä. Asunnon omistajasta tuli myöhemmin asiakas, joka tilasi firmalta noin 70 000 euron remonttityöt.

– Palveluperiaate on viety kaikkeen toimintaan. Isoimmissa kohteissa tarjoamme kokonaisvaltaista palvelua, ja etsimme asiakkaalle tarvittaessa myös muita alan osaajia.

Lahikainen pitää vuosien aikana hankitun laajan asiakaskunnan ohella tärkeänä hyviä ja toimivia suhteita yhteistyökumppaneihin.

LAHIKAINEN työllistää toistakymmentä työntekijää läpi vuoden. Sesonkikausina töissä on ollut jopa 18 henkilöä.

– Yrityksellä on hyvä, monen eri alan osaajasta koostuva henkilökunta. Viimeisenä rekrytointina joukkoon liittyi maalari.

Lahikainen onnistui kasvattamaan viime vuonna yrityksensä liikevaihtoa viidenneksellä edelliseen vuoteen verrattuna.

Rakennuskohteina ovat olleet muun muassa K-Raudan laajennukseen liittyvät sisätyöt ja toimiston muutostyöt Rakuunamäellä. Pienempiä saneerauskohteita on eri puolilla Lappeenrantaa.

KEVÄÄN AIKANA Lahikainen käynnistää noin 200 000 euron toimisto- ja varastohallin rakentamisen. Se nousee Lentokentäntien alueelle.

Hän haluaa panostaa tulevaisuuteen ja rakentaa henkilöstölle entistä parempaa työpaikkaa.

Hyvinvointia haetaan muun muassa yhteisen kesänviettopaikan rakentamisella Saimaalle.

Rakennus- ja

Saneerauspalvelu Lahikainen Oy

Perustettu vuonna 2002. Kotipaikka Taipalsaari.

Kymmenen työntekijää tällä hetkellä.

Yrityksellä AAA-luottoluokitus.

Liikevaihto noin 1,6 miljoonaa euroa vuonna 2009. Kasvua edellisvuodesta 21 %.

Yritykselle tehdään yliopistossa työkaluksi laatujärjestelmä, joka on tarkoitus sertifioida myöhemmin.

21 %

Taantumasta huolimatta liikevaihto kasvoi viidenneksellä edellisvuodesta.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki