Skinnarilan kampus voisi olla kevytraitiotien päätepysäkki

Koulukaupat kehuttiin Lappeenrannan valtuustossa. Samalla virisi liikennekeskustelu.

Helena Rissanen

LAPPEENRANNAN kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantai-iltana monin kiitoksin koulukaupat Saimaan ammattikorkeakoulun kanssa.Yliopiston ja ammattikorkeakoulun muodostama kampus oli valtuutettujen mielestä hyvä ratkaisu.

Oppilasmäärien kasvu lisää liikennettä länsisuuntaan, ja vihreiden Hanna Holopaisen mielestä suunniteltu Helsingintien nelikaistaistaminen ei saa olla ainut ratkaisu liikenneongelmiin. Holopainen toivoi kaupungin tutkivan, mitä mahdollisuuksia olisi järjestää joukkoliikenne Skinnarilan suuntaan aivan uudella tavalla.

— Lappeenrannan kaupunki on jo ennakkoluulottomasti kokeillut omaa lentoliikennettä, miksi ei kokeiltaisi omaa kevytraitiotietä tai johdinautoliikennettä, Holopainen esitti.

Kokoomuksen Tuomas Telkän mukaan yliopiston ja ammattikorkeakoulun tiivis yhteistyö mahdollistaa sen, että tulevaisuudessa Etelä-Karjalassa säilyy vahva korkeakoulukeskittymä, vaikka valtionhallinnossa on paljon paineita muuttaa korkeakoulurakenteita.

Teppo Puhakaisen (myö) mukaan koulujärjestelyjen myötä myyntiin mennyttä Armilan koulukiinteistöä olisi hyvä markkinoida esimerkiksi hotellin rakentamista suunnitteleville.

Marjatta Moilanen (kd.) toivoi, että Pohjolankatu 23:n suunnittelussa otetaan mukaan ruohonjuuritason tietämystä.

Pohjolankatu 23 siirtyy Saimaan ammattikorkeakoululta kaupungin omistukseen 10,4 miljoonalla eurolla. Valto Käkelän katu 3:n ostaa Yritystila Oy 9,2 miljoonalla eurolla.

KAUPUNGIN rakennusten korjausvelka huolestutti valtuutettuja. Korjausvelka kertoo siitä, kuinka paljon rakennuskannan kunnossapidosta on vuosien saatossa tingitty. Tilakeskuksen toimintakulut ylittyivät viime vuonna noin miljoonalla eurolla, koska muun muassa päiväkodeissa ja kouluissa ilmeni vuoden aikana pikaista korjausta vaativia ongelmia. Samaan aikaan maanmyyntitulot jäivät selvästi odotettua pienemmiksi.

Marjatta Laakon (kd.) mukaan teknisen toimen budjettiylitys on paluuta vanhaan.

— Yli 800 000 euron ylitys on seurausta joko huonosta johtamisesta tai huonosta suunnittelusta, mitä ei millään voi hyväksyä. Tämä ei välttämättä ole nykyisen toimialajohtajan vika, mutta teknisen toimen vika kuitenkin, Laakko paheksui.

Vihreiden Virpi Junttilan mukaan korjausvelka on tällä hetkellä 55 miljoonaa euroa, ja asia ei näytä korjaantuvan.

— Ongelma ei ole yksin teknisen toimen. Valtuusto on strategioissaan määritellyt, että korjausvelkaa pienennetään viisi prosenttia vuosittain. Tällä hetkellä se ei vielä ole toteutunut. Tehdään investoinnit niin, että velka saadaan pienennettyä, Junttila vaati.

Valtuustoaloitteet

Tommi Vasaman ym. aloite pysäköinnin uudelleenjärjestelyistä Valtakadulla.

Myön valtuustoryhmän aloite työvoimapoliittisesti työllistettyjen työvaatteista.

Riitta Munnukan aloite Korvenkylän lääkäri- ja neuvolapalvelujen palauttamiseksi ja aloite Joutsenon terveyskeskuksen lääkäripalveluista.

Marja-Leena Leppäsen aloite Valtakadun pysäköintimahdollisuuksista.

Teppo Puhakaisen ym. aloite valtuuston työskentelyn kehittämisestä.

Vihreiden ym. aloite Ahvenlammen alueen merkitsemisestä luonnonsuojelulle.

Valtuuston päätöksiä

Lappeenrannan kaupungin ja Saimaan ammattikorkeakoulun kiinteistökaupat sinetöitiin. Pohjolankatu 23 ostetaan suoraan kaupungin omistukseen. Hankintaa varten tarvitaan 10,4 miljoonan euron määräraha tälle vuodelle.

Valto Käkelän katu 3:n ostaa Yritystila Oy:lle. Kiinteistön ostohinta on 9 150 000 euroa ja arvio saneerauskustannuksista kaksi miljoonaa euroa. Lappeenrannan Yritystila Oy rahoittaa Valto Käkelän katu 3:n oston sekä saneeraus- ja muutostyöt kaupungin takaamalla lainalla.

Huonosti käynyt tonttikauppa ja äkilliset korjaustarpeet veivät teknisen toimen talouden viime vuonna noin 860 000 euroa pakkaselle. Valtuusto päätti kattaa alijäämän siirtämällä käyttämättä jääneistä talonrakennuksen investointimäärärahoista runsaat 100 000 euroa käyttötalouteen ja myöntämällä loppuosalle ylitysoikeuden.

Scandic Hotel Patrian laajennuksen mahdollistava kaavamuutos hyväksyttiin. 2 400 neliön suuruinen laajennusosa on nousemassa hotellin sisäpihalle, Kauppakadun ja Torikadun kulmaan. Laajennus tuo hotellille noin 50 uutta huonetta. Naapureiden puoleisen siiven parvekkeet muutettiin kaavassa ranskalaisiksi parvekkeiksi naapurien toiveen mukaisesti.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen