Suurin osa valtuustoryhmistä kannattaa uutta teatteria

Demarit pitävät Lappeenrannan vanhan teatterin korjaamista ensisijaisena vaihtoehtona. Keskusta ottaa kantaa ensi maanantaina.

Anne Kotiharju

LAPPEENRANTA. Sosiaalidemokraatit saattavat jäädä ainoaksi uuden teatterin rakentamista vastustavaksi valtuustoryhmäksi Lappeenrannassa. Keskustan kanta ratkeaa maanantaina. Kokoomus, myö-ryhmä pienin varauksin, kristillisdemokraatit, vihreät, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat sitä mieltä, että Lappeenrantaan pitää rakentaa uusi teatteritalo.

Suurimman (20 valtuutettua) valtuustoryhmän eli sosialidemokraattien puheenjohtaja Risto Kakkola kertoo, että demarien mielestä nykyisen teatterin kunnostus on ensisijainen vaihtoehto.

– Nimenomaan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa. Keskustelussa esitettiin myös uuden rakentamista, mutta selvä enemmistö oli kunnostuksen kannalla.

– On selvitettävä, mitä rahalla saa nykyistä korjaamalla. Toki toimikunta voi jos niin päättää harkita myös uudisrakennusvaihtoehtojen selvittämistä.

Kakkola arvelee, että kunnostusvaihtoehto voisi toteutua nopeammin kuin uudisrakennus.

KOKOOMUSRYHMÄ (16 valtuutettua) on uuden teatterin kannalla.

– Ryhmä kuitenkin haluaa säilyttää valmistelussa mukana nykyisen teatterin kunnostuksen rakennusta osin purkamalla ja laajentamalla mahdollisesti Anni Swanin kadun yli, selvittää ryhmän puheenjohtaja Jukka Kopra.

– Kaupungintalon edustatorille ryhmä ei uutta teatteria halua.

Keskustan (16 valtuutettua) ryhmässä on kahdenlaista ilmaa.

– Osa on uudisrakennuksen ja osa vanhan korjaamisen kannalla, kertoo Jouni Kemppi.

MYÖ-RYHMÄN (seitsemän valtuutettua) varapuheenjohtaja Teppo Puhakainen uumoilee ryhmän kallistuvan uudisrakennukseen.

– Mutta ensin olisi saatava selvyys teatterin paikasta ja odotettavissa olevasta investointisumasta.

Kristillisdemokraattien (viisi valtuutettua) mielestä pitää rakentaa uusi, muttei kaupungintalon edustatorille.

Vihreät (neljä valtuutettua) kannattavat uutta teatteria.

– Kun noita urheilutaloja ja -hallejakin näyttää tulevan pilvin pimein, miksei sitten yhtä teatteria, toteaa Paula Kuikka-Kiljunen.

Perussuomalaiset (kaksi) ja vasemmistoliiton yksi valtuutettu haluavat uuden teatterin.

KAUPUNGINJOHTAJA Seppo Miettinen esitti muutama viikko sitten kaupunginhallitukselle uuden teatterin rakentamista ydinkeskustaan. Teatteritoimikunta selvittäisi teatterin paikkaa. Kaupunginhallitus jätti asian pöydälle, jotta valtuustoryhmät voivat linjata kantojaan ensin.

Sosiaalidemokraateilla ja kokoomuksella on hallituksessa neljä, keskustalla kolme, myö-liikkeellä kaksi ja vihreillä sekä kristillisdemokraateilla yksi edustaja.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Kaupunginteatteri, etenkin sen niin sanotut taustatilat, vetelevät nykykunnossaan viimeisiään. Yhdessä vaihtoehdossa teatteri voisi laajentua naapuritontille kuvassa näkyvän Anni Swanin kadun yli.

Uusi tai peruskorjaus

Teatteritoimikunta esitti uuden teatterin rakentamista kaupungintalon edustatorille.

Teatteri, joka olisi kulttuurin monitoimitila, valmistuisi aikaisintaan vuoden 2014 alkuun.

Muita mahdollisia paikkoja ovat muun muassa kirjaston tienoo, nykyisen teatterin paikka, City-kortteli ja Autotalon tontti.

Peruskorjaus maksaisi noin 11,9 miljoonaa euroa.

Uudisrakennus maksaisi 17,9-24,2 miljoonaa euroa.

Uuden teatterin rakentamista vastustavaan adressiin kertyi 641 nimeä.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju