Tehdas tyhjenee pala palalta

Kaukaan koneita matkaa ainakin Savonlinnaan ja Venäjälle. UPM järjestää ideakilpailun tehtaan uusista käyttö-mahdollisuuksista.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. UPM Kaukaan vaneritehtaan osastolla numero viisi on hiljaista. Koneet ovat seis, ja ääntä päästävät vain ohi ajava trukki sekä betonilattialle kolahtelevat metallinkappaleet.

Lakkautetun tehtaan työntekijät Jari Karvonen ja Jyrki Meronen purkavat osiin valtavaa viilunkuivauskonetta. Purkamisen jälkeen kone matkaa UPM:n vaneritehtaalle Savonlinnaan.

Kaukaan vaneritehtaan yhteistoimintaneuvottelut päättyivät 12. tammikuuta. Tehtaan purkutyöt aloitettiin noin viikko sen jälkeen.

Purkuun osallistuu kolmestasadasta irtisanotuista työntekijästä 39. Heistä osa matkaa purettujen koneiden kanssa niiden uuteen sijoituspaikkaan auttamaan kokoamis- ja käynnistämistöissä.

PURKU TEHDÄÄN päivätöinä. Henkilöstösuunnittelija Seppo Viitalan mukaan tavoite on saada tehdas mahdollisimman tyhjäksi tämän vuoden loppuun mennessä.

Viitalan mukaan valtaosa tehtaan laitteista on uusia ja hyvässä kunnossa. Hän uskoo, että suurimmalle osalle niistä löytyy sijoituspaikka UPM:n muista tehtaista. Ainakaan vielä koneita ei ole haluttu kaupata ulkopuolisille.

– Vanhempi laitteisto todennäköisesti romutetaan, Viitala kertoo.

Savonlinnan lisäksi koneita matkaa ainakin Tshudovoon Venäjälle, jossa UPM:llä on koivuviilutehdas. Venäjälle matkaavia koneita on purkamassa Kaukaalla viisi Tshudovon tehtaan työntekijää.

– On tärkeää, että koneita purkamassa on henkilöitä, jotka myöhemmin myös kokoavat niitä, Viitala selittää.

UPM SEKÄ työ- ja elinkeinoministeriö ovat palkanneet konsultin etsimään yrityksiä ja investoijia, jotka voisivat olla kiinnostuneita vaneritehtaan tilojen vuokraamisesta tai ostamisesta.

– Yhteydenottoja yritysten suunnalta on tullut jo vajaat kaksikymmentä. Onnenonkijoitakin on, Kaukaan tehtaanjohtajan Raimo Särkelä sanoo.

Särkelän mukaan tilat sopisivat monenlaiseen käyttöön.

– Haluamme tehtaalle kasvuhaluisia yrityksiä, jotka ovat pystyssä vielä viiden vuoden päästä. Ehdokkaiden taustat selvitetään tarkasti.

UPM käynnistää vaneritehtaan uusista käyttömahdollisuuksista avoimen ideakilpailun. Kaikenlaiset ideat ovat tervetulleita.

– Realismia pitää olla. Tiloihin halutaan liiketoimintaa. Ideoita ei silti haluta rajoittaa millään tavalla, Särkelä sanoo.

Särkelä lupaa parille parhaalle idealle 500 euron palkinnon. Jos jokin idea johtaa toteutukseen asti, palkinto mietitään erikseen.

Ideoita voi ehdottaa viestintäpäällikkö Mariitta Stenbäckille 10. maaliskuuta mennessä sähköpostilla [email protected] tai soittamalla 020 415 161.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Jyrki Meronen purki perjantaina viilunkuivauskonetta UPM Kaukaan vaneritehtaalla. Purkutöihin osallistuu noin 40 tehtaalta irtisanottua työntekijää.

Henkilöstösuunnittelija Seppo Viitalan mukaan tehdas pyritään saamaan tyhjäksi vuoden loppuun mennessä.

Kaukaan tehtaanjohtajan Raimo Särkelän mukaan tyhjenevät tehdastilat sopisivat monenlaiseen käyttöön.

Kolme hehtaaria tehdastilaa

Kaukaan vaneritehtaan rakentaminen aloitettiin vuonna 1925.

Tehdasta on laajennettu useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2000.

Tontin pinta-ala on 5,7 hehtaaria, josta varastotilaa on hehtaarin verran.

Tehtaan lattiapinta-ala on 3,1 hehtaaria, ja se jakautuu pariinkymmeneen erilliseen tilaan.

Lähde: UPM Kaukas

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm