Venäläiset opiskelijat ovat loistaneet

Opetusministeriö haluaa Suomeen huomattavasti lisää ulkomaalaisia opiskelijoita. Skinnarilan kampuksen nykyiset ja tulevat yhteistyökumppanit löytyvät Venäjältä.

Matti Saarela

LAPPEENRANTA. Opetusministeriö haluaa Suomeen huomattavasti lisää ulkomaalaisia opiskelijoita ja ulkomaalaista henkilökuntaa yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin.

– Se on meidän valtakunnallinen linjamme. Opetuksen laadun kannalta on tärkeä, että meillä on aito kansainvälinen korkeakouluyhteisö, opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedeyksikön johtaja Anita Lehikoinen sanoo.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun luontaiset yhteistyökumppanit löytyvät Venäjältä.

– Tällä alueella Venäjän merkitystä ei voi liikaa korostaa. Meillä on sellainen näkemys, että Venäjän kanssa tehtävästä yhteistyöstä opetuksessa ja tutkimuksessa on hyvin paljon saatavissa puolin ja toisin, Lehikoinen vakuuttaa.

Sekä yliopiston että ammattikorkeakoulun strategioissa yhteistyö Venäjän kanssa on vahvasti esillä.

Lehikoisen mukaan opetusministeriössä ollaan erittäin tyytyväisiä tällaisiin linjauksiin.

YLIOPISTON rehtorin Ilkka Pöyhösen mukaan sekä yhteistyöstä venäläisten yliopistojen kanssa että venäläisistä opiskelijoista on saatu erittäin hyviä kokemuksia.

– Pisimmälle menevää yhteistyötä meillä on ollut tämä kaksoistutkinto Pietarin valtiollisen yliopiston kanssa. Se on ollut erinomaisesti toimivaa ja tuloksekasta yhteistyötä, Pöyhönen kertoo.

Pöyhösen mukaan yliopiston tuotantotalouden yksikkö rakentaa parhaillaan usean venäläisen yliopiston kanssa vastaavaa mallia.

– Kolmas erittäin hyvä kokonaisuus on kytkeytynyt energiatekniikan alueelle. Siinä on vahvasti mukana suomalainen teollisuus, hän jatkaa.

Pöyhösen mukaan Lappeenrannassa opiskelevat venäläiset ovat hyvin motivoituneita. He valmistuvat tavallisesti erinomaisilla arvosanoilla.

– Heidän joukossaan erinomaisilla arvosanoilla valmistuneiden osuus on selvästi suurempi kuin kotimaisessa joukossa. Sieltä tulee tänne aika valikoitunutta joukkoa, Pöyhönen sanoo.

LEHIKOISEN Lappeenrantaan kutsunut kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) piti hyvänä asiana sitä, että venäläiset nuoret ovat myös löytäneet Saimaan ammattikorkeakoulun tarjoamat koulutusmahdollisuudet.

– Meillä on nyt poikkeuksellisen paljon hakijoita Venäjältä. Venäläisten opiskelijoiden meillä suorittamat tutkinnot tuovat vahvuutta myös omalle alueellemme. Saamme tänne aitoa kansainvälisyyttä, Kiljunen maalaili.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Opetusministeriön korkeakoulu- ja tiedeyksikön johtaja Anita Lehikoinen tutustui maanantaina rehtori Ilkka Pöyhösen ja kansanedustaja Anneli Kiljusen vieraana Skinnarilan kampukseen.

Kirjoittaja:
Matti Saarela