Categories
Artikkelit

Alijäämän suuruus yllätti Savitaipaleella

Anne KokkonenSAVITAIPALE. Puolen miljoonan euron alijäämä oli ikävä yllätys Savitaipaleelle. Negatiiviseen tulokseen oli toki varauduttu, mutta vuoden 2009 talousarviossa alijäämä arvioitiin vain noin 173 000 euroksi.- Alijäämä syntyi homerakennuksista ja niiden poistoista. Toisaalta vanhenevan väestön korkeaan hoitoisuusasteeseen on pystytty Savitaipaleella vastaamaan, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi arvioi.Entiseen tyyliin ei kuitenkaan voida jatkaa, sillä verotulokertymä ei lupaa hyvää. Vielä viime vuonna verotulot nousivat edellisvuodesta 3,3 prosenttia, tälle vuodelle ennakoidaan verotulojen laskua.- Päättäjillä on oltava kanttia tehdä muutoksia palvelurakenteeseen. Aikamoista keskustelua aiheesta on syntymässä, Iso-Mustajärvi ennustaa.VÄKILUKU jatkoi Savitaipaleella laskuaan ja putosi ensi kertaa alle 4 000:n. Uusia nuoria asukkaita kaivataan kuntaan nyt enemmän kuin koskaan.- Uskomme, että alkavalla kouluhankkeellakin on merkitystä, kun muuttoa paikkakunnalle harkitaan. Lapsiperheiden palvelut ovat meillä kauttaaltaan korkeatasoisia, Iso-Mustajärvi mainostaa.Iso-Mustajärven mielestä Savitaipale on varautunut aika hyvin tuleviin isoihin investointeihin. Kunnan omavaraisuusaste on parempi kuin Suomen kunnissa keskimäärin, eikä lainaa ole kuin 45 euroa asukasta kohden.- Missään tapauksessa elämänusko ei ole mennyt tämän tilinpäätöksen takia, eikä kuntaa ryhdytä säästämään hengiltä, Iso-Mustajärvi vakuuttaa.

Anne Kokkonen

Kirjoittaja: