Auto-Eekoon yt-neuvottelut menossa oikeuden ratkaistavaksi

Irtisanomislistalle päätyivät kaksi talon vanhinta asentajaa ja luottamusmies. Työntekijäpuolen mukaan yt-neuvottelut olivat nimelliset.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Etelä-Karjalan Osuuskaupan Auto-Eekoon yt-neuvotteluista ja luottamusmiehen irtisanomisesta on syntynyt kiista. Autokauppa irtisanoi kaksi vanhinta asentajaansa ja automyyjien luottamusmiehen.

Työntekijäpuolen mukaan sekä yt-menettely että luottamusmiehen irtisanominen olivat lain vastaisia. Sopuun on yritetty päästä neuvottelemalla, mutta tulosta ei ole tullut.

Metalliliitto ja Autoalan Keskusliitto eivät ole päässeet asiassa yhteisymmärrykseen. Kiistasta laaditaan erimielisyyspöytäkirja, minkä jälkeen asia siirtyy työtuomioistuimen tai käräjäoikeuden käsiteltäväksi.

— Työntekijät haluavat oikeutta, ei oikeuteen. Emme halua tuhlata osuuskaupan rahoja oikeudenkäynnissä, vaan sopia asioista, irtisanottu luottamusmies Pekka Ässämäki sanoo.

ÄSSÄMÄEN mukaan työntekijäpuoli tunnusti autokaupan talousongelmat. Irtisanomisten sijaan esitettiin kuitenkin muita säästökeinoja.

— Työntekijät ehdottivat lomautuksia. Työnantajalle tarjottiin optiota, jonka mukaan lomautuksiin olisi voitu ryhtyä työtilanteen mukaan, Ässämäki sanoo.

Työnantajan lähettämässä yt-neuvottelukutsussa irtisanottavien määräksi arvioitiin ”ehkä muutama henkilö”. Ensimmäisessä neuvottelussa irtisanottavien määräksi tarkentui viisi, samoin toisessa ja viimeiseksi jääneessä neuvottelussa.

Kolme päivää toisen neuvottelun jälkeen toimitusjohtaja Jari Anttila ilmoitti tiedotteella neljän työntekijän irtisanomisesta ja 2—8 viikon lomautuksista, jotka koskisivat osaa henkilökunnasta.

Tähän mennessä irtisanomispaperi on lähtenyt kolmelle.

Ässämäen mukaan kaksi henkilöä lomautettiin kuukaudeksi, mutta kutsuttiin viikon päästä takaisin töihin.

Pekka Ässämäen mukaan yt-neuvottelut olivat nimelliset. Työnantaja halusi tietyt ihmiset pois. Työntekijäpuolen neuvottelijat eivät ole allekirjoittaneet yt-kokousten pöytäkirjoja.

— Yt-neuvotteluissa ei keskusteltu mistääntyöntekijöiden esittämistä säästök

ohteista. Ässämäki on yrittänyt neuvotella asiasta sekä Anttilan että Eekoon toimitusjohtajan Ahti Mannisen kanssa tuloksetta.

— Olemme erittäin pettyneitä sanelupolitiikkaan. Eekoo kehuu julkisesti hyvällä tuloksellaan. Onko oikein, että samaan aikaan irtisanotaan työntekijöitä aika pienen säästötarpeen takia, Pekka Ässämäki kysyy.

Yksi irtisanotuista sai helmikuussa yhtiöltä mitalin 35-vuotisesta palveluksesta ja joulukuussa potkut. Kaksi irtisanotuista on liki 60-vuotiaita.

— Onko tässä arvot nyt kohdallaan. Kaikesta selviää rahalla, mutta se ei ole oikeus, Ässämäki sanoo.

KUVATEKSTI

Tuuli Truhponen

Automyyjä Pekka Ässämäen mukaan Etelä-Karjalan Osuuskaupan maine hyvänä työpaikkana sai kolauksen Auto-Eekoon yt-neuvotteluissa.

Auto-Eekoon yt-neuvottelut

Kutsu yt-neuvotteluihin 10.11.2009. Syyksi kerrottiin tuotannolliset ja taloudelliset syyt.

Ensimmäinen yt 16.11. Työnantaja arvioi työntekijöiden vähentämistarpeeksi viisi henkilöä ja totesi, että vähentämiset pyritään tekemään eläkejärjestelyillä ja määräaikaisia työsuhteita lopettamalla. Lomautuksiin kehotettiin myös varautumaan.

Työntekijät ehdottivat irtisanomisten korvaamista lomautuksilla.

Seuraava yt 1.12. Säästötavoitteeksi kerrottiin 200 000 euroa. Työntekijöiden vähentämistarpeeksi todettiin edelleen viisi. Eläkeputkimahdollisuutta ei kokoukseen mennessä oltu selvitetty. Lomautukset eivät kelvanneet työnantajalle.

Autokaupan johtaja Jari Anttila ilmoitti 4.12. tiedotteella, että neuvottelut on käyty, ja neljä työntekijää irtisanotaan ja osa henkilökuntaa lomautetaan 2—8 viikon ajaksi.

Tähän mennessä kolme on irtisanottu.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen