Imatran matkailukoulutus vaakalaudalla

Opetusministeriö haluaa karsia matkailualan ammattikorkea-koulutuksen vähintään puoleen nykyisestä. Saimaan ammattikorkeakoulu ei halua luopua koulutuksesta.

Minna Mäkinen

IMATRA. Matkailun ammattikorkeakoulutus Imatralla elää tänä keväänä kohtalonhetkiään. Opetusministeriö haluaa karsia matkailu-, ravitsemus- ja talousalan koulutusta nykyisestä ainakin puolella. Punakynä viuhunee kautta maan.

Saimaan ammattikorkeakoulu ei halua luopua 60 matkailualan vuosittaisesta aloituspaikastaan.

— Ainakin tulemme vastustamaan sitä, toteaa rehtori Anneli Pirttilä.

Matkailualan koulutusta antaa kaakkoisessa Suomessa myös Mikkelin ammattikorkeakoulu. Sillä on Mikkelissä ja Savonlinnassa yhteensä 75 aloituspaikkaa.

OPETUSMINISTERIÖ on todennut, että vuotuisten restonomitutkintojen määrä on syytä tiputtaa yli 900:sta vajaaseen 400:aan. Aloituspaikkoja on nyt jopa kolminkertainen määrä tarpeeseen nähden.

— Meillä on hyvät tiedot matkailualalle

valmistuneiden työtilanteesta. Työttömyyttä on aika paljon, toteaa opetusneuvos Maarit Palonen opetusministeriöstä.

Opetusministeriö odottaa ammattikorkeakouluilta yhteisiä esityksiä koulutuksen karsimiseksi.

— Olemme kannustaneet siihen, että koulujen kesken syntyy jonkinlaista työnjakoa, sanoo Palonen.

Ammattikorkeiden ja opetusministeriön välisten neuvottelujen aika on huhti-toukokuussa. Saimaan ammattikorkeakoulu on neuvotteluvuorossa 22. huhtikuuta.

— Sitä ennen keskustelemme Mikkelin kanssa. Keskusteluja on kyllä käyty jo viime keväästä asti, sanoo Pirttilä.

ERÄÄKSI vaihtoehdoksi opetusministeriö näkee itsenäisestä matkailualan koulutuksesta luopumisen.

— Matkailu voisi jatkossa toimia vaikka liiketalouden sisällä. Silloin saataisiin koottua yhteen enemmän osaamista, toteaa Palonen.

Rehtori Pirttilästä se ei ole välttämättä huono idea.

— Pääasia on, että pystymme yhä kouluttamaan matkailualan osaajia.

SAIMAAN ammattikorkeakoulu on jo esittänyt yhdeksi rakenneratkaisuksi keskittymistä hotelli- ja ravintola-alan koulutukseen. Opetusministeriöstä sen tyyppiset ratkaisut eivät riitä kattamaan koulutuksen mittavaa vähentämistarvetta.

— Siinä on myös vaarana koulutuksen pilkkoutuminen liian pieneksi, kun nykyään osaamista halutaan pikemminkin koota, Palonen toteaa.

Opetusministeriöstä järkevin vaihtoehto on lakkauttaa joitakin matkailualan yksiköitä.

— Kaakkois-Suomen osalta pitää tarkastella, mitkä ovat kunkin ammattikorkeakoulun vahvuudet. On tietysti vaikea ratkaista, mistä yksiköstä koulutus lakkaa.

RAKENNERATKAISUT tehdään keväällä tai viimeistään loppuvuodesta.

— Opetusministeriöllä on ratkaisuvalta koulutusohjelmatasolla, mutta yhteispelillä tämä on tarkoitus hoitaa, vakuuttaa Palonen.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Hotelli Vuoksenhovin vastaanottovirkailija Eliisa Semi on valmistunut restonomiksi Saimaan ammattikorkeakoulun matkailupuolelta vuonna 2007. — Työtilanne Imatran seudulla on ollut haastava, minäkin työskentelen talvet osa-aikaisena. Nyt näyttää Rauhan matkailuhankkeen ansiosta valoisammalta, imatralainen Semi arvioi.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen