Matintalon tilalla uskotaan tilamyymälän kannattavuuteen

Ylämaankarjojen tilamyymälöissä kysyntä ylittää usein tarjonnan. Ylämaankarja on pitkäikäistä.

Anssi Kemppinen

RAUTJÄRVEN Miettilässä avautui lauantaina uusi tilamyymälä. Kati ja Mikko Häyhän Matintalon tila alkaa myydä suoraan tilalta oman ylämaankarjan lihatuotteita.

– Kyllä tällä pärjätä pitäisi. Tilamyymälän riski ei ole kovin suuri, kun ei ollut kauheita investointeja. Hankittiin kylmälaite ja pakastin, laitettiin väliseinää, sanoo Mikko Häyhä.

Matintalon tilamyymälässä käsitellään vain pakattua lihaa, joten elintarvikelain vaatimuksetkin olivat kevyemmät kuin raakalihaa käsittelevissä myymälöissä.

MIKKO HÄYHÄ uskoo, että asiakkaat löytävät tilamyymälän, vaikka Kuutostieltä on matkaa muutamia kilometrejä. Kokemusta on saatu viime vuoden koeteuraslihoista.

– Aluksi arvelimme, että ostajia tulee etupäässä Imatralta ja Lappeenrannasta, mutta suurin osa ostajista onkin paikallisia. Kauempaa tulevat ostavat taas kerralla enemmän.

Parasta mainosta lihatuotteille on raaka-aine eli laitumella oleva karja.

Muilta ylämaankarjan lihan myyjiltä on tullut kokemuksia, että kysyntä ylittää usein tarjonnan.

– Sisäfileet menivät jo, ennen kuin kauppa aukesi. Tässä saa myös vähän itse määrätä hinnan, toisin kuin maidontuottajat.

Kauppoihin Matintalon lihaa ei mene. Mikko Häyhän mielestä silloin hinta putoaa.

ISÄNTÄ vie teuraaksi lähtevät eläimet tilan perävaunulla pienteurastamoon Kiteelle. Tuorelihat pakataan Kiteellä ja jauheliha sekä suikaleet Savonlinnassa.

– Haen tuotteet sitten Parikkalan Särkisalmen Paimenpoikamyymälästä tänne kylmiöön ja pakastimeen.

Eläimet teurastetaan yleensä keväällä, jolloin kylmäketju säilyy parhaiten. Vuoden aikana teuraaksi lähtee kuudesta kahdeksaan eläintä.

– Jos joskus päästään kymmeneen teuraaseen vuodessa, niin hyvä.

Mikko Häyhän mukaan heidän tuotteillaan on enemmänkin pyhäruuan imago. Melko rasvattomassa lihassa on isännän mukaan nautaa ja ripaus hirveä eli riistanmakua.

YLÄMAANKARJA tuli Miettilään vuonna 2007. Alkujaan Uudestakaupungista hankituista 25 emosta, vasikasta ja sonnista on kasvanut 44-päinen lauma.

– Ne ovat rauhallisia ja pitkäikäisiä. Elävät jopa 15 – 20 vuotiaiksi. Se on hidaskasvuinen, mutta vahva jässikkä.

Karjan kasvattamisessakin tila pääsi pienellä riskillä liikkeelle. Eläimet selviytyivät tänäkin talvena ulkona hyvin.

– Lähimpiä ylämaankarjan eläimiä on Simpeleen lähellä, Parikkalassa ja Ruokolahdellakin.

Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen mukaan skotlantilaista alkuperää olevaa ylämaan- eli Highland Cattle -karjaa oli vuonna 2008 reilut 5 000 yksilöä.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Mikko Häyhän ylämaankarja syö lähes pelkästään karkearehua.

Muuten rauhallinen ylämaankarja puolustaa vihollisia laumana. Vain kerran karhu on päässyt raapaisemaan ja syömään hännän Matintalon tilan yhdeltä hieholta.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen