Categories
Artikkelit

Pienet papanat jarruna Luumäen Pihlajaniemessä

Matti Riihelä LUUMÄKI. Pihlajaniemen puissa loikkivat liito-oravat eivät aavistane keskeistä rooliaan Luumäen kiistellyimmässä kaava-asiassa. Liito-oravat pysyvät piilossa, mutta jälkiä niiden visiiteistä, pieniä papanoita, on löytynyt puiden juurilta.Luumäen kunta ja Kaakkois-Suomen ELY-keskus ovat neuvotelleet Pihlajaniemen tilanteesta sen jälkeen, kun korkein hallinto-oikeus tammikuussa ratkaisi kaavan lainvoimaiseksi.- Olemme keskustelleet ja sopineet, että kunta teettää alueelle vielä liito-oravaselvityksen. Katsotaan sitten, voidaanko sitä kaavaa käyttää, kun näemme, mitä selvitys tuo tullessaan.- Kevät on paras aika selvitykselle. Sen tekee joku ammattilainen, kertoo alueiden käytön insinööri Eeva-Liisa Kauppi ELY-keskuksesta.KHO ilmoitti parin kuukauden takaisessa päätöksessään, että Pihlajaniemen kaava on toteuttava niin, ”että alueelle jää liito-oravan liikkumisen turvaava puusto”. Kaupin mukaan oravapuut selviävät kyllä.- Tutkimuksen yhteydessä sinne varmaan merkitään puita, joita ei saa poistaa.Eeva-Liisa Kauppi ei muista omalta uraltaan vastaavaa tapausta kuin Pihlajaniemi. Tapausta, jossa liito-oravakysymys olisi noussut näin tapetille sen jälkeen, kun kaava on jo käynyt läpi kaikki valitusasteet.- Kaava on lainvoimainen. Nyt katsotaan vain, onko se toteuttamiskelpoinen.

Matti Riihelä

Kirjoittaja: