Categories
Artikkelit

Säästötalkoot pitivät Taipalsaaren pinnalla

Jyrki NuottimäkiTAIPALSAARI. Taipalsaaren viime vuoden säästöohjelmat purivat ja kunta pinnisti vuosikatteensa 0,4 miljoonaa euroa plussan puolelle.Viime vuodesta kunta selvisi rimaa hipoen. Se kirjasi tilinpäätökseen runsaan 0,6 miljoonan euron alijäämän, joka katetaan edellisinä vuosina kertyneistä 1,2 miljoonan euron ylijäämistä.Taipalsaari korjasi talouttaan noin 480 000 euron säästöillä. Henkilöstömenoja kunta karsi 93 000 euroa. Säästöjen tehoja söivät vuoden aikana lähinnä sosiaali- ja terveystoimeen hyväksytyt lisämäärärahat.- Ilman säästöjä vuosikate olisi painunut kuitenkin reippaasti miinukselle, sanoo kunnanjohtaja Jari Willman.KUNNAN talous ei ole kestävällä pohjalla. Kuluvan vuoden budjetti on laadittu jo valmiiksi pakkasen puolelle, joten tuloja ja menoja on tasapainotettava.- Olemme valmistelleet uutta säästöohjelmaa. Sen taso on Willmanin mukaan auki, mutta paljon yli 250 000 euron ei ole mahdollista mennä.Kunta yrittää pienentää menojaan henkilöstökuluista ja toiminnan rakenteista. Viime vuonna lakkautettiin kaksi koulua, mutta niin isoja leikkauksia nyt ei tehdä, Willman kertoo.- Säästöpolitiikan liikkumavara on pieni, koska runsaan 22 miljoonan euron käyttömenoista noin puolet menee sote-piirin palveluihin.Kunnanhallitus saa säästöohjelman eteensä kahden viikon kuluttua.WILLMANIA harmittaa, että esimerkiksi Savitaipaleen valtionosuudet ovat melkein puolta suuremmat kuin Taipalsaarella.- Meillä on liian vähän ongelmia, joita tasoitetaan valtionosuuksilla. Niihin liittyvä matematiikka lyö korville lapsiperhekuntaa.Taipalsaaren on kaivettava palveluihin rahat omasta pussista useammin kuin kuntien, joilla on esimerkiksi vanhuspalveluita runsaammin.Tilinpäätöksen lukuja:Alijäämä 651 263 euroa. Omavaraisuusaste 51,43 prosenttia.Investoinnit olivat maltillisia. Investointivaraus oli 1,3 miljoonaa euroa, mutta investointeihin kului vain 631 000 euroa.Investointi- ja rakentamiskohteita:Maa-alueiden hankinta 200 000 euroa.Pääkirjaston lopputyöt 210 000 euroa.Kiinteistöjen korjaukset 100 000 euroa.Saimaanharju-Kirkonkylä-yhdyslinja 190 000 euroa.Kirkonkylän kaukolämpöverkoston laajentaminen 110 000 euroa.

Jyrki Nuottimäki

Kirjoittaja: