Tali-Ihantalasta tuli Sotahistoriakeskus Kannas

Työnimellä Tali-Ihantala-keskus kulkenut näyttelykeskus sai uuden nimen nimikilpailun kautta. Kannas oli myös arkkitehtikilpailun voittaneen työn nimi.

Veera Jääskeläinen

LAPPEENRANTA. Tieto- ja näyttelykeskus Tali-Ihantalan uudeksi nimeksi on valittu Sotahistoriakeskus Kannas. Nimikilpailun voittajan valitsi näyttelykeskuksen toimikunnasta muutama henkilö. Maanantaina nimi kerrottiin Lappeenrannan kaupunginhallitukselle.

Viime syksynä järjestettyyn nimikilpailuun jätettiin 71 ehdotusta. Kilpailun voittajan ja muiden kärkeen yltäneiden nimet julkistetaan avoimessa seminaarissa 4. toukokuuta.

SOTAHISTORIAKESKUKSEN toimikunnan puheenjohtaja ja Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) kertoo, että nimikilpailu tuotti yllättävän paljon käyttökelpoisia vaihtoehtoja. Lopulta pyöriteltiin viittä nimeä, joista pudotuspelin jälkeen voittajaksi selviytyi Sotahistoriakeskus Kannas.

Sanana kannas tarkoittaa yhdistävää elementtiä.

– Nimi on lähempänä sitä sisältöä, mitä sotahistoriakeskuksella tavoitellaan. Se ei tarkoita, että maantieteellisesti rajoituttaisiin vain Karjalan kannakseen, vaan kannas pitää nähdä myös symbolisena yhdistävänä elementtinä. Sodan jälkeen seuraa rauha, ja toivottavasti se yhdistää aikaisemmin eripuraisia kansoja uudenlaiseen yhteistyöhön, Järvenpää perustelee.

Hän lisää, että Kannas on sikälikin hyvä nimi, että se oli myös arkkitehtikilpailun voittaneen työn nimi. Voittajatyössä uudisrakennus yhdistää kaksi vanhaa rakennusta.

SOTAHISTORIAKESKUSTA suunnitellaan Lappeenrannan Linnoitukseen, mutta keskuksen rahoitus on vielä auki.

Keskuksessa on tarkoitus esitellä talvi- ja jatkosodan historiaa elämyksellisesti hyödyntäen uusinta teknologiaa. Tarinoita ja tapahtumia välitetään sotien molempien osapuolten näkökulmasta.

– Tarkoitus on saada myös venäläistä näkökulmaa. Sen takiahan meillä tässä työryhmässä on Juri Kilin, joka edustaa parasta mahdollista venäläistä historiantuntemusta, Järvenpää sanoo.

LAPPEENRANNAN lisäksi nimikilpailuun osallistuttiin etenkin pääkaupunkiseudulta.

Suomenkielisten ehdotusten joukosta löytyi myös latinaa, mutta muita kieliä ei nimikilpailussa viljelty.

Järvenpään mukaan toimikunta päätyi Kannas-nimeen yksimielisesti.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen