Categories
Artikkelit

Vuoksenniska kaipaa kaavojen päivityksiä

Kehittämisohjelman ohjausryhmän puheenjohtaja Asko Tuomainen haluaa vauhtia kiinteistöjen jalostukseen. Niskalle on tulijoita, kun nurkat ovat kunnossa.

Matti Veijalainen

IMATRAN Vuoksenniskalle tulee konsulttien kynästä uusi kehittämisohjelma. Projektin ohjausryhmän puheenjohtajan Asko Tuomaisen mielestä kaupunkisuunnittelijoiden ja Vuoksenniskan kiinteistönomistajien pitää istua heti ohjelman valmistuttua yhteiseen pöytään, jotta kiinteistöjen jalostus saadaan vauhtiin.

Se edellyttää kaavamuutoksia. Niskalla pitkään kauppaa tehneen Beranger Oy:n toimitusjohtajan Tuomaisen mukaan myös Vuoksenniskan keskustan tulevaisuudenkuvaan pitää mahtua lisää kiinteistöjä, joissa katutaso on omistettu kaupankäynnille ja yläpuoli asumiselle.

Tarvittaessa Tuomainen kaataisi vanhoja taloja alta pois. Tuomaisen mukaan Niskalle on tulossa uusia yrittäjiä, kunhan alueelle saadaan lisää nykyaikaiseen yritystoimintaan soveltuvia toimitiloja.

– Kyllä Vuoksenniska sijoittumispaikkana kiinnostaa.

TUOMAINEN ei kysy kaupungilta miljoonia. Niskasta saadaan hänen mukaansa tehtyä omanlaisensa helpon asioinnin paikka paljon vähemmällä.

– Me emme tarvitse kävelykatua emmekä uusia parkkialueita. Parkkipaikkoja riittää muutenkin. Yritykset ovat sitoutuneet siihen, että henkilökunta ei keskustassa täytä pääkadun parkkeja Vuoksenniskantiellä.

Ihmiset ovat Tuomaisen mukaan olleet tyytyväisiä siihen, että Niskalta lopetettiin kiekkopysäköinti. Asiointi helpottuu edelleen, jos rekat saadaan käännettyä pois Vuoksenniskan keskustasta.

Sumppua syntyy siksi, että Tainionkosken tehtaille menevät rekat eivät mahdu kulkemaan sujuvinta reittiä Vuoksenniskantien eteläpäässä olevan rautatiesillan mataluuden takia. Tuomainen toivoo tilanteen korjautuvan viimeistään Luumäen ja Imatran välistä kaksoisraidetta rakennettaessa.

Vuoksenniskan pääsisääntuloväylän Torikadun vetävyyttä pitää Tuomaisen mielestä myös parantaa.

– Ainakaan ehdotettua kadun kaventamista eivät asukkaat ja kauppiaat hyväksy.

VUOKSENNISKALLA ja sen lähikylissä asuu noin kolmannes imatralaisista. Tuomaisen mielestä Vuoksenniskaa voidaan kehittää myös asumisen paikkana. Imatralaisten vanhetessa Tuomainen uskoo asumisen hittien olevan hissikerrostaloja, joille Niskalta löytyy napakoita tontteja.

Kesään päästyä Vuoksenniska katsoo historiaansa. Kesäkuun neljäntenä kauppiaat järjestävät ensimmäiset Mannerheimin syntymäpäivänsä markkinoineen. Vuoksenniskaan kuuluvalla Kaukopäänkankaalla pidetyssä synttärijuhlassa marsalkka otti vastaan Saksan johtajan Hitlerin vuonna 1942.

– Sitä kuuluisaa salonkivaunua emme tosin taida tänne takaisin saada, Asko Tuomainen arvelee.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Asko Tuomainen on Vuoksenniskan kauppiaita kokeneimmasta päästä. Tuomaisen Niskalla on imua, kunhan puitteita saadaan puunattua.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen