Categories
Artikkelit

Ylämaan kunta ehti velkaantua hurjasti

Matti SaarelaLAPPEENRANTA. Ylämaan kunnan viimeinen tilinpäätös oli vähemmän alijäämäinen kuin ennakolta pelättiin. Lappeenrannan apulaiskaupunginjohtaja Kari Korkiakosken mukaan kunnan viimeisen tilinpäätöksen tunnusluvuista löytyvät kaikki kriisikunnan hälytysmerkit.- Kunnan talousarviossa oli varauduttu 1,4 miljoonan euron alijäämään. Toteutunut alijäämä jäi 811 000 euroon, eli pääsimme talousarviota parempaan tulokseen.Ylämaan kunta oli korviaan myöten veloissa, eikä Korkiakosken mukaan tilinpäätösten valossa kuntaliitokselle olisi ollut vaihtoehtoa.- Kunnan omavaraisuusaste on ollut taseen mukaan enää 10 prosenttia. Edellisenä vuonna se oli vielä 20 prosenttia. Suhteellinen velkaantuneisuus oli viime vuonna jo 88 prosenttia.- Ylämaan kunnan lainakanta oli vuoden lopussa 4 074 euroa asukasta kohti, kun se edellisenä vuonna oli 3 500 euroa. Lappeenrannan kaupungilla on tällä hetkellä velkaa vajaat 2 000 euroa asukasta kohti.- Kumulatiivista alijäämää Ylämaan taseessa oli 2,7 miljoonaa euroa. Se tekee asukasta koti 1 900 euroa. Kriisikunnan kriteerit täyttyvät jo pelkästään sillä, että kumulatiivista alijäämää on yli tuhat euroa asukasta kohti.Korkiakosken mukaan Ylämaa oli pelkästään tällä perusteella kriisikunta jo vuonna 2008.

Matti Saarela

Kirjoittaja: