Categories
Artikkelit

Kaupunki myllertää kouluverkkoa

Alakylän koululaiset halutaan siirtää keskustaan. Kasvatus- ja opetustoimella on pitkä lista tarpeellisia korjaus- ja rakennushankkeita.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunki suunnittelee Alakylän koulun oppilaiden siirtoa Kimpisen kampukselle. Nuorimmat oppilaat muuttaisivat Peltolan kouluun, vanhemmat Kimpisen kouluun ja Pohjolankatu 23:n tiloihin.

Siirtämällä Alakylän oppilaat keskustaan kaupunki välttyisi Alakylän koulun peruskorjaukselta ja sisäilmaremontilta, jotka maksaisivat arviolta 3,1 miljoonaa euroa.

Selvitykset muuton mahdollisuudesta ovat vielä kesken. Kasvatus- ja opetustoimen johtajan Tuija Willbergin mukaan näyttää siltä, että Alakylän koululaiset mahtuisivat hyvin Kimpisen kampukselle.

Saimaan ammattikorkeakoulu muuttaa pois Pohjolankatu 23:n tiloista toukokuussa 2011. Sen jälkeen kaupunki tekee tiloissa keittiö- ja ruokasaliremontin. Lisäksi Kimpisen koulu peruskorjataan vuonna 2012.

Alakylän koululaiset opiskelevat muuttoon asti koulun pihaan tuoduissa parakeissa.

ALAKYLÄN suunnitelma sisältyy kasvatus- ja opetustoimen esitykseen palveluverkkouudistuksesta, joka viitoittaa toimialan suuntia vuoteen 2020.

Suunnitelmassa yritetään sovittaa yhteen kaupungin väestökehitys, niukka rahatilanne sekä koulu- ja päiväkotirakennusten korjaustarpeet.

Willbergin mukaan kasvatus- ja opetustoimella on lähivuosiksi jonossa useiden kymmenien miljoonien eurojen investointitarpeet.

– Koko ajan joudumme niukoista määrärahoista päättämään. Seinien rakentamisen sijaan tarkoitus on panostaa mieluummin sisältöön ja siihen, että opetusryhmät ovat sopivan kokoisia.

SUUNNITELMA julkaistaan kaupungin verkkosivuilla tiistaina. Samana päivänä se esitellään koulujen ja päiväkotien henkilökunnalle.

Kuntalaisille järjestetään yleisötilaisuuksia huhtikuussa. Kasvatus- ja opetuslautakunta käsittelee palveluverkkouudistusta 18. toukokuuta.

Lautakunnan puheenjohtaja Jukka Kopra (kok.) pitää Alakylän suunnitelmaa järkevänä.

– En ole vakuuttunut, että remontoimalla vanhaa päästäisiin parempaan tulokseen. Siirtämällä koululaiset keskustaan saataisiin merkittävä säästö.

Varapuheenjohtaja Veikko Malinen (sd.) ei ole vielä ehtinyt tutustua vaihtoehtoihin kunnolla, eikä siksi halua ottaa asiaan kantaa. Hän on kuitenkin Kopran kanssa samaa mieltä siitä, että vanhan korjaaminen on usein riskialtista.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan jäsen Anni Kekki (kesk.) korostaa, ettei tarkoitus ole runtata jotakin näkemystä väkisin läpi.

– Tärkeää on, että henkilökuntaa kuullaan. Tässä yritetään löytää siedettävimmät vaihtoehdot. Mutta varmasti joku pettyy, sille ei aina voi mitään.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Alakylän koulu on toiminut parakeissa marras-joulukuun vaihteesta lähtien. Jos kaupungin suunnitelma toteutuu, huonokuntoista koulua ei remontoida ollenkaan, vaan Alakylän oppilaat siirtyvät keskustaan Kimpisen kampukselle.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm