Leningradilainen iskelmätähti tuli perheenäidiksi Suomeen

Elena Putinan ura viihdeartistina oli juuri lähtenyt lentoon, kun hän muutti Ruokolahdelle 21 vuotta sitten. Nyt hän johtaa Imatralla isoa kulttuurihanketta.

Riina Nokso-Koivisto

IMATRALAINEN Elena Putina aloitti musiikinopiskelun toden teolla jo pienenä lettipäänä. Kotikaupungissaan Leningradissa hänet valittiin lukuisten hakijoiden joukosta Mussorgskyn konservatorioon, erikoislahjakkaiden lasten kouluun. Instrumentti oli piano.

— Kouluun tultiin ympäri Neuvostoliittoa, joten monille lapsille se oli sisäoppilaitos. Samaa koulua ovat käyneet muun muassa maailmankuulu viulisti Sergei Stadler ja Pietarin filharmonikkojen ylikapellimestari Juri Temirkanov, Putina sanoo.

Koulun jälkeen Elena opiskeli kuoronjohtajaksi ja työskenteli teatterikorkeakoulussa säestäjänä. Varsinaisen laulunopettajan astuessa kerran luokkaan nuori pianisti oli opastamassa teatteriopiskelijaa laulaen.

— Opettaja sanoi, että Elena, sinun on ryhdyttävä opiskelemaan laulua.

Elena Putinasta tuli nopeasti suosittu viihdelaulaja. Artisteja välitti tapahtumiin yksi organisaatio, valtavan iso Lenkonzert, jonka listoille Elena Putina pääsi. Tie vei radioon ja televisioon.

— Minulla oli oma iso bändi ja tv-esiintymisiä. Jurmalassa pidettiin suuret Neuvostoliiton laulukilpailut, jotka vastaavat Euroviisuja. Minua oltiin lähettämässä kilpailuihin Leningradin edustajana.

Elena Putina kieltäytyi kunniasta ja uramahdollisuudesta. Hän oli rakastunut suomalaiseen mieheen. Poika oli jo tuloillaan ja edessä oli muutto Suomeen.

— Etukäteen mietin, millainen paikka Imatra olisi. Ajattelin, ettei se sentään niin pieni voi olla kuin Tallinna, Elena Putina nauraa.

— Olin muuttaessani realisti. Tiesin, että kaikki oli aloitettava nollasta.

Vaikka suurkaupungista kotoisin oleva viihdetähti muutti lopulta pikkukuntaan Ruokolahdelle, kulttuurishokki ei ollut suuri.

— Poika syntyi heti muuton jälkeen kesäkuussa 21 vuotta sitten. Nuorena äitinä minun ajatukseni olivat vauvassa ja sen hoitamisessa.

Kovin kauan Putina ei pystynyt olemaan ilman musiikkia. Hän alkoi valmistella omaa konserttia Imatralle. Pian hän tutustui viulisti Kalevi Tarvaiseen, jonka kanssa myöhemmin perustettiin Romantika-yhtye.

Neuvostoliitossa uskonto oli kiellettyä, mutta Elena Putinan lapsuudenkodissa vaalittiin hengellisyyttä.

Suomessa oli vapaus hakeutua seurakunnan pariin. Sieltä löytyi myös työpaikka Imatran seurakunnan kanttorina.

Sen lisäksi Putina on antanut pianotunteja ja kiertänyt laajasti esiintymässä Romantika-yhtyeensä kanssa.

Venäjälläkin olisi ollut entiselle laulajatähdelle kysyntää, mutta Elena Putina kieltäytyi kutsuista.

— En halunnut joutua tilanteeseen, jossa jäisin roikkumaan ikään kuin kahden kulttuurin väliin. Vasta vuosien jälkeen, kun olin täysin kotiutunut Suomeen, suostuin esiintymään Venäjällä.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Elena Putinalla on mahdollisuus keskittyä täysillä Meidän romanssi -hankkeeseen, kun perheen 20-vuotias poikakin on jo muuttanut muualle opiskelemaan.

Kirjoittaja:
Riina Nokso-Koivisto