Loma-asuntomessut saattavat kaatua valituksiin

Kunnallistekniikan pitäisi olla valmiina kesän lopussa, jotta rakentajille jäisi riittävästi aikaa.

Seija Hackman

TAIPALSAARI. Taipalsaaren Sarviniemeen kesäksi 2012 suunnitellut loma-asuntomessut saattavat peruuntua.

Päätöksestä, jolla kunnanvaltuusto hyväksyi alueen ranta-asemakaavan muutoksen, on jätetty Kouvolan hallinto-oikeuteen jo kaksi valitusta.

Toisen valituksen on jättänyt Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri ja toisen loma-asukkaita edustava Taisto Löppösen perikunta.

Valitusten käsittely vienee niin kauan aikaa, että alueen kunnallistekniikkaa ei päästä rakentamaan messuja ajatellen ajoissa. Valitusaikaa on jäljellä vielä kaksi viikkoa, ja keskimääräinen valitusten käsittelyaika hallinto-oikeudessa on tällä hetkellä 10 kuukautta.

– Ellei infran rakentamisessa päästä eteenpäin, niin kyllähän on ilmiselvää, että onko enää edellytyksiä messuillekaan, toteaa alueen omistavan Saimaa Spirit Oy:n toimitusjohtaja Jukka Suninen.

Sunisen mukaan kunnallistekniikkaa pitäisi päästä rakentamaan viimeistään kesäkuun alkupuolella.

– Rakentajilla pitäisi olla infra valmiina kesän jälkeen. Kukaan ei pysty rakentamaan puolessa vuodessa ja nimenomaan hartiapankilla, jos ja kun on laskettava normaalin omakotitalon rakentamisaika. Ei ole realismia että tehdään jotakin puolessa vuodessa vaikka talvella. Sutta ei kannata edes lähteä miettimään, Suninen arvioi.

Päätöksen messujen kohtalosta tekevät Osuuskunta Suomen Asuntomessut ja Taipalsaaren kunta, joilla on messuista sopimus.

Molemmat haluavat odottaa valitusajan loppuun ennen virallisia päätöksiä. Palaveria on soviteltu touko-kesäkuun vaihteeseen.

Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen myöntää, että tilanne on täpärä.

– Pahimmassa tapauksessa messut saattavat peruuntua, Heiskanen katsoo.

Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman on aiemmin väläytellyt mahdollisuutta, että jonkinlaiset messut voitaisiin järjestää olemassa olevan kaavan pohjaltakin. Heiskasen mukaan sitä mahdollisuutta ei enää mietitä.

Asuntomessut Oy on aikaisemmin kerran järjestänyt messut niin, että alueen kaava vahvistui vasta vuosi ja kolme kuukautta ennen messuja, mutta tuolloin mukana päättämässä olivat vain kunta ja messuyhtiö.

Jukka Sunisen mukaan päätökset asiasta on tehtävä pian valitusajan päättymisen jälkeen.

– Rakentajille ainakin on saatava viesti pian perille. Hehän tässä ovat kohta vuoden roikkuneet.

Pasi Heiskanen ei osaa sanoa, onko Asuntomessut vielä myöhemmin kiinnostunut Sarviniemestä, jos messut nyt peruuntuvat.

– Uusista paikkakunnista käydään neuvotteluja koko ajan, mutta sopimuksia ei ole tehty. Loma-asuntomessuista on sellainen periaatepäätös, että ne pidetään vain silloin kun löydetään sopiva ja monipuolinen alue.

Kirjoittaja:
Seija Hackman