Vaneritehtaan irtisanotuista yli puolet vielä tyhjän päällä

UPM:n sisällä on työllistynyt 30 entistä vanerilaista. Eläkeratkaisu on löytynyt 75:lle. Yrityksen perustaminen ei juuri ole innostanut.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. UPM Kaukaan vaneritehtaalta irtisanotuista työntekijöistä noin 43 on löytänyt uuden työpaikan.

UPM:n henkilöstöpäällikön Tapio Laineen mukaan 30 on saanut töitä yhtiön sisällä. Heistä kymmenelle on tarjottu töitä Kaukaan tehtailta. UPM:n ulkopuolelta työpaikan on löytänyt noin 13 ihmistä.

Vaneritehdas lakkautettiin vuoden alussa, ja työnsä menetti 298 ihmistä.

-Irtisanotuista 135 on vielä vaille sijoituspaikkaa, Laine kertoo.

Yli vuoden kestävän koulutuksen on aloittanut noin kymmenen entistä vanerilaista. Eläkeratkaisu on löydetty noin 75 henkilölle.

Vaneritehtaan lakkautuksen yhteydessä Kaukaan jalostetehtaalta eli höyläämöstä irtisanottiin 12 työntekijää. Heistä viisi on vielä vaille työtä tai koulutuspaikkaa.

UPM irtisanoi vuoden alussa Lappeenrannassa, Heinolassa ja Parkanossa yhteensä noin 650 henkeä. Lopputilin saaneista yhteensä noin 310:lle on tähän mennessä löytynyt töitä, opiskelupaikka tai eläkeratkaisu.

UPM on varannut irtisanottujen työllistymiseen tähtäävään koulutukseen yhteensä 1,5 miljoonaa euroa.

Uusien yritysten perustamiseen on varattu starttirahaa miljoona euroa. Yksittäinen yritys voi saada tukea 20 000 euroon asti.

Laineen mukaan yritystukea ei ole jaettu Kaukaalla vielä yhtään.

-Muutama entinen työntekijä on vetämässä asiaa aktiivisesti eteenpäin. Uskon, että kesään mennessä tulee uusia yrityksiä.

Yrittäminen ei juuri ole innostanut Heinolassa ja Parkanossakaan. Yrityksiä on perustettu yhteensä vain kaksi, mikä on selvästi odotettua vähemmän.

Kaukaan ja Heinolan tyhjilleen jääville tehdaskiinteistöille on etsitty ostajia tai vuokralaisia. UPM:n mukaan neuvotteluja on käyty yhteensä 250 potentiaalisen yrityksen kanssa, mutta päätöksiä ei ole tehty.

Kaukaan vaneritehtaan yksi mahdollisista jatkokäyttäjistä on valtiollinen tieteen tietotekniikan keskus CSC, joka harkitsee rakentavansa tehtaaseen tietokonekeskuksen.

UPM kertoi torstaina, että Parkanon jalostetehtaan tilat on myyty puunjalostusliiketoimintaan keskittyvälle yritykselle. Yrityksen taustalla on tehtaan entistä paikallisjohtoa.

KUVATEKSTI

Arkisto/Kai Skyttä

Kaukaan vaneritehdas lakkautettiin tammikuussa. Tehtaan purkutöihin osallistuu noin 40 vanerilaista.

Vaneritehtaan työntekijä Jyrki Meronen osallistui helmikuussa tehtaan purkutöihin. Yhteensä purku työllistää noin 40 vanerilaista.

250

UPM on käynyt neuvotteluita Kaukaan ja Heinolan tyhjilleen jäävien tehtaiden jatkokäytöstä noin 250 yrityksen kanssa.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm