Vladimir Putinin vierailu tuo kaduille autosaattueet

Paikallisella poliisilla on kokemusta korkea-arvoisista vieraista Lappeenrannassa. Erityisiä turvallisuusuhkia kaupungissa ei ole.

LAPPEENRANTA. Venäjän pääministerin Vladimir Putinin vierailu Lappeenrannassa rajoittaa pienimuotoisesti liikkumista kaupungin keskustassa. Näin arvioivat Etelä-Karjalan poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tuomo Välimaa ja kaupungin turvallisuuspäällikkö Ari-Pekka Meuronen.

Lappeenrannassa järjestetään 25.-27. toukokuuta EU:n ja Venäjän innovaatiofoorumi, jonka yhteydessä tapaavat Suomen ja Venäjän pääministerit. Kaupunkiin saapuu myös EU-komissaareja sekä johtajia ja huippuvirkamiehiä niin Venäjältä, Suomesta kuin muualta EU:sta.

Ihmisten liikkumista rajoitetaan apulaispoliisipäällikkö Tuomo Välimaan mukaan pienimuotoisesti kokouspaikkojen läheisyydessä. Arvovieraat liikkuvat ajoneuvosaattueissa lentokentän ja kokouspaikkojen välillä. Saattueiden veto pysäyttää liikenteen paikoin, mutta ei pitkäaikaisesti.

– Rajoitukset ovat lyhytaikaisia ja tulevat rajoittamaan kansalaisten liikkumista varsin vähän. Muutaman pysäköintialueen käyttöä joudutaan turvallisuussyistä rajoittamaan kaupungintalon ja Raatihuoneen lähellä, Tuomo Välimaa kertoo.

Tässä vaiheessa järjestelyjä näyttää siltä, että kokonaisia katuja ei suljeta.

ETELÄ-KARJALAN poliisi saa turvajärjestelyihin virka-apua poliisin muilta paikallisyksiköiltä ja poliisin valtakunnallisilta yksiköiltä sekä muilta yhteistyöviranomaisilta. Välimaa ei paljasta turvallisuusjärjestelyihin osallistuvien poliisien määrää, mutta pitää sitä riittävänä.

– Vastaavan tyyppisistä turvajärjestelyistä meillä on kokemusta vuodelta 2006 toteutettujen Gymnich-kokouksen turvajärjestelyistä. Järjestelyt tulevat olemaan monilta osin hyvin samantyyppiset, hän kertoo.

Gymnich-kokouksessa tapasivat Euroopan unionin ulkoministerit.

Välimaan mukaan mitkään erityiset uhat eivät varjosta innovaatiofoorumia. Hän muotoilee kuitenkin, että tällaisissa kokouksissa turvallisuusviranomaisten pitää aina varautua myös ei-toivottuihin vaihtoehtoihin.

Ulkoministeriön Venäjän yksikön lähetysneuvoksen Antti Vänskän mukaan Suomen ja Venäjän pääministerit käyvät innovaatiofoorumissa, mutta heillä on myös oma tapaamisensa. Vänskän mukaan ohjelma ei ole vielä selvillä.

Tapaamispäivä on 27. toukokuuta. Vänskän mukaan vierailun kesto on vielä auki.

– Todennäköisesti ihan päiväreissu tai sitten yön yli. Siihen ei ole vielä varmaa vastausta.

Muutaman pysäköintialueen käyttöä joudutaan turvallisuussyistä rajoittamaan kaupungintalon ja Raatihuoneen lähellä.

Tuomo Välimaa

Foorumissa pohditaan innovaatioita

EU-Venäjä-innovaatiofoorumi pidetään Lappeenrannassa 25.-27. toukokuuta 2010.

Sen järjestävät yhteistyössä Lappeenrannan ja Pietarin kaupungit, Lappeenrannan teknillinen yliopisto ja European-Russian InnoPartnership.

Lappeenrantaan odotetaan Suomen pääministerin sekä Venäjän ja EU:n korkean tason poliittisten johtajien lisäksi yli 500 osanottajaa.

Innovaatiofoorumin tavoitteena on laatia suositukset teollisuuden modernisoinnin edistämiseksi EU:n ja Venäjän välillä, esitellä mekanismeja ja käytännön esimerkkejä venäläisten innovaatioiden kaupallistamisesta EU-maissa sekä keskittyä sisällöllisesti energiatehokkuuteen sekä siihen liittyviin innovaatioihin.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen