Etelä-Karjalan orkesteri tavoittelee uusia oopperanystäviä

Mozartin ooppera Teatterinjohtaja kuullaan muun muassa Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Kepeä teos sopii tuottajan mukaan oopperan ensikertalaisille.

Veera Jääskeläinen

ETELÄ-KARJALAN orkesteri piristää maakuntaa Wolfgang Amadeus Mozartin oopperalla Teatterinjohtaja. Esityksiä on Lappeenrannan lisäksi Imatralla, Lemillä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella.

Teatterinjohtaja on kepeä ja hupaisa ooppera, jota esitetään harvoin. Yksi oopperan solisteista sekä produktion tuottaja Emmi Kaijansinkko pitää Teatterinjohtajaa helposti lähestyttävänä teoksena, sillä siitä vain puolet on musiikkia ja puolet puhetta.

– Tämä on oikein hyvä alkupala sellaisille ihmisille, jotka eivät ole ikinä käyneet oopperassa, Kaijansinkko sanoo.

Mozartin kamariooppera kertoo teatterinjohtajan rahahuolista ja henkilökunnan katoamisesta muualle töihin. Kun rahoitus ykskaks järjestyy, täytyy johtajan vielä haalia laulajat kokoon, ja lopulta heitä alkaakin virrata ovista ja ikkunoista. Miten kärhämistä selvitään, sen paljastaa vasta loppu.

JOS OLI Mozartin teatterinjohtajalla vaikeaa, ei aivan helposti ole Etelä-Karjalan orkesterinkaan projekti sujunut. Lokakuussa alkaneen työn ensimmäinen ongelma oli löytää tenori.

– Kymmentä eri ihmistä kysyttiin ennen kuin saatiin tenori. Sitten homma lähti rullaamaan ja kaikki oli jo melkein valmiina, kun sopraano sairastui, ja jouduttiin taas etsimään uusi laulaja, Kaijansinkko kertoo.

Ammattimaisia laulajia ei ole helppo löytää Etelä-Karjalasta. Viime hetken vahvistukseksi saatiin turkulainen sopraano Heidi Laakso.

– Aika hankalaa on löytää sopivia laulajia. Ammattilaisia on täällä tosi vähän, Kaijansinkko toteaa.

Laulajavaihdoksen takia Teatterinjohtajan ensi-ilta siirtyi vapunpäivästä viikolla eteenpäin. Esityksiä on kuitenkin alkuperäinen määrä.

ETELÄ-KARJALAN orkesteri koostuu harrastajasoittajista. Koska orkesterilla ei esimerkiksi ole yhtään omaa puhallinsoittajaa, on Teatterinjohtajaan pyydetty vahvistuksia muun muassa Lappeenrannan kaupunginorkesterista.

– Ohjelmisto on nyt ollut todella vaikea orkesterille. Se on tehnyt tosissaan töitä, Kaijansinkko sanoo.

Orkesteri on tehnyt aikaisemmin kaksi oopperaa, Pergolesin La Serva Padronan ja Paisellon Cantata comican. Kaijansinkko on vasta ensimmäistä kertaa mukana, mutta hänen käsityksensä mukaan kaksi aikaisempaa oopperaa ovat olleet loppuun myytyjä.

– Jopa lisänäytöksiä on tehty aikaisemmin. Mutta katsotaan nyt, miten tämä vetää porukkaa.

Oopperan pääosissa nähdään sopraanot Emmi Kaijansinkko ja Heidi Laakso, mezzosopraano Ulla Pikarinen, tenori Esko Ritala ja basso Erkki Pikarinen. Ohjaaja on Ani Hassinen ja orkesteria johtaa Boguslav Kobierski. Skenografiasta vastaa Heli Kaijansinkko.

Oopperan esitykset

8.5. Lappeenranta, Lönnrotin koulu kello 15 9.5. Lappeenranta, Lönnrotin koulu kello 19 13.5. Imatra, Kaleva-sali kello 18 14.5. Savitaipale, Europaeuksen koulu kello 19 15.5. Lappeenranta, Lönnrotin koulu kello 15 15.5. Lemi, Säräpirtti kello 18, lyhyt esitys 16.5. Taipalsaari, Väinölä kello 19

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen