Etelä-Karjalan urheiluakatemia aloittaa syksyllä toimintansa

Viisi vuotta jatkunut keskiasteen oppilaiden urheilijakoulutus astuu ison askeleen eteenpäin. Syksystä alkaen urheilijakoulutuksesta vastaa Etelä-Karjalan urheiluakatemia.

Jarmo Hämäläinen

ETELÄ-KARJALA saa oman urheiluakatemiansa ensi syksynä, kun viisi vuotta käynnissä ollut lukioiden ja ammattioppilaitosten urheilijakoulutus siirtyy perustettavan urheiluakatemian hoitoon. Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien lisäksi urheiluakatemian toiminnassa ovat mukana Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu sekä urheiluseuroja ja lajiliittoja.

— Urheilijavalinnoissa rimaa nostetaan ja yhteistyötä seurojen ja valmentajien kanssa tiivistetään, sanoo EKLU:n puolelta urheiluakatemia-hanketta pitkään pohjustanut Sakari Pusenius.

Urheiluakatemia-nimen käyttöön Etelä-Karjala sai vihreää valoa Suomen olympiakomitealta, joka tukee rahallisesti Suomen kymmentä huippu-urheiluakatemiaa ja muin tavoin sen statuksen alapuolella olevia alueellisia urheiluakatemioita.

— Tärkeintä Etelä-Karjalan urheiluakatemialle on varmaan se, että se pääsee mukaan akatemiaverkostoon, jonka kautta voi saada monenlaista tukea ja apua, sanoo Olympiakomiteassa urheilijoiden ura- ja opintosuunnittelusta vastaava Tuuli Merikoski.

URHEILUAKATEMIOIDEN toiminta alkoi Suomessa vuonna 2001 Oulusta. Urheiluakatemiat tukeutuvat monissa paikoin urheiluopistoihin.

— Suomessa on kovin erilaisia alueellisia ratkaisuja. Etelä-Pohjanmaalla Kuortaneen urheiluopistolla on tärkeä osa akatemiatoiminnassa, Helsingissä akatemia toimii Mäkelänrinteen lukion ympärillä. Jos urheiluopistoja ei alueella ole, akatemiatoiminta voi luontevasti olla kaupunkien ja alueellisen urheiluorganisaation hoidossa, Merikoski sanoo.

Olympiakomitea uudistaa urheiluakatemioiden luokittelun vuodeksi 2013. Sen jälkeen Suomessa on huippu-urheiluakatemioita ja kasvattaja-akatemioita.

Huippu-urheiluakatemioiden tyypillinen toimintapaikka on yliopistokaupunki, jossa toimii jokin urheiluopisto. Tällä hetkellä Etelä-Karjalan lähin huippu-urheiluakatemia on Joensuussa.

— Kasvattaja-akatemiat keskittyvät enemmän toisen asteen koulutuksessa oleviin urheilijoihin eli ne mahdollistavat tavoitteellisesti urheilevalle nuorelle mahdollisuuden harjoitella ja opiskella lähellä kotia, Tuuli Merikoski korostaa.

Automaattisesti ei kasvattaja-akatemiankaan statusta saa vuonna 2013 pelkällä ilmoituksella.

— Statusta pitää erikseen hakea ja sen saa vain jos täyttää vaadittavat kriteerit toiminnan tason ja laajuuden osalta, Merikoski muistuttaa.

Olympiakomitea tukee tällä hetkellä rahallisesti kymmentä huippu-urheiluakatemiaa.

— Rahallisen tuen antaminen vuoden 2013 jälkeen mahdollisesti myös kasvattaja-akatemioille riippuu resursseista, Tuuli Merikoski kertoo.

KUVATEKSTI

Jarmo Hämäläinen

Tuuli Merikosken mielestä suomalaisurheilijat pyrkivät hoitamaan entistä paremmin oman opiskelunsa ja siihen erilaiset urheiluakatemiat tuovat uusia joustomahdollisuuksia lisää.

Etelä-Karjalan urheiluakatemia

Toiminnassa ovat mukana Imatran ja Lappeenrannan kaupungit, Etelä-Karjalan Liikunta ja Urheilu sekä urheiluseuroja ja lajiliittoja.

Tarkoitettu tavoitteellisesti urheileville toisen asteen opiskelijoille.

Järjestelmä tarjoaa joustavat opiskelumahdollisuudet ja mahdollisuuden kolmesti viikossa aamuharjoitteluun.

Seuravalmentajat tai henkilökohtaiset valmentajat mukana aamuharjoituksissa.

Urheilijakoulutuksessa on Etelä-Karjalassa mukana 210 nuorta toisen asteen opiskelijaa, 20 urheiluseuraa ja 40 valmentajaa.

Urheiluakatemiassa mukana olevat oppilaitokset: Etelä-Karjalan ammattiopisto, Kimpisen lukio, Lappeenrannan Lyseon lukio, Lauritsalan lukio, Joutsenon Iukio, Imatran yhteislukio, Vuoksenniskan yhteiskoulun lukio.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen