Kunta keskeytti luvattomat työt Sarviniemessä jo syksyllä

Luonnonsuojelupiiri teki maanrakennus-töistä tutkintapyynnön poliisille. Taipalsaaren kunnalta on kulunut messuihin rahaa vasta noin 5 000 euroa.

Johanna Sjöholm

TAIPALSAARI. Taipalsaaren kunta keskeytti Sarviniemen maanrakennustyöt jo syksyllä.

Kunnan rakennusosaston johtaja Erkki Kallonen kävi pysäyttämässä työt saatuaan tietää, että alueella on rakennettu tielinjoja voimassa olevan kaavan vastaisesti.

Kallosen mukaan alueen maat omistava Saimaa Spirit teki aluksi rakennustöitä sallituissa rajoissa eli vanhan, voimassa olevan kaavan mukaisesti.

– Osan töistä (Saimaa Spiritin toimitusjohtaja) Suninen ehti tehdä uuden kaavan mukaan. Minä en istu Sarviniemessä, joten en voi koko ajan tietää, mitä siellä tehdään.

Rakennustyöt lopetettiin kunnan kehotuksen jälkeen.

Etelä-Karjalan luonnonsuojelupiiri on tehnyt Sarviniemen maanrakennustöistä tutkintapyynnön poliisille.

– Alueella on rakennettu tietä monta sataa metriä uuden kaavan mukaisesti. Tämä on meidän käsityksemme mukaan vastoin maankäyttö- ja rakennuslakia, koska uusi kaava ei ole valitusten takia vielä lainvoimainen, kertoo piirin varapuheenjohtaja Pertti Siilahti.

Siilahti jätti tutkintapyynnön poliisille 20. huhtikuuta.

Saimaa Spiritin toimitusjohtaja Jukka Suninen kiistää, että Sarviniemessä olisi rakennettu kaavan vastaisia teitä.

– Ei missään tapauksessa.

Sunisen mukaan alueella on rakennettu kunnallistekniikkaa. Hän kuitenkin myöntää, että kunta kävi keskeyttämässä rakentamisen.

Sarviniemeen suunnitellut loma-asuntomessut peruuntuvat todennäköisesti alueen kaavamuutoksista tehtyjen valitusten takia. Valitukset Kouvolan hallinto-oikeuteen ovat tehneet luonnonsuojelupiiri ja alueen loma-asukkaita edustava Taisto Löppösen perikunta.

Messusopimuksen ovat solmineet Taipalsaaren kunta ja Osuuskunta Suomen Asuntomessut. Alueen maat omistaa kuitenkin Saimaa Spirit, joka on sitoutunut maksamaan kaavoituksen sekä teiden, vesihuollon ja muun infrastruktuurin rakentamisen.

Sunisen mukaan järjestelyihin ja rakentamiseen on tähän mennessä kulunut noin 400 000-500 000 euroa.

Taipalsaaren kunta ei ole ehtinyt käyttää messuihin vielä juuri ollenkaan rahaa. Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan rahaa on kulunut noin 5 000 euroa, josta suurin siivu messuja varten palkatun osa-aikaisen projektipäällikön palkkoihin.

Willmanin mukaan messujen päätös messujen kohtalosta tehdään noin kuukauden kuluttua.

Mika Strandén

Maiden myllääminen aloitettiin Sarviniemessä viime kesänä. Taipalsaaren kunta pysäytti työt syksyllä, koska niitä oli tehty voimassa olevan kaavan vastaisesti.

Lomaliitto pyöritti pitkään lomakylää Suur-Saimaan kauniissa maisemissa. Alue ehti olla vähän aikaa käyttämättömänä, kunnes Saimaa Spirit osti maat.

Uusi kaava ei ole lainvoimainen

Taipalsaaren kunnanvaltuusto hyväksyi muutokset Suur-Saimaan lomakylän ranta-asemakaavan 7. huhtikuuta.

Kaava ei ole vielä saanut lainvoimaa, koska siitä on tehty kaksi valitusta Kouvolan hallinto-oikeuteen.

Tällä hetkellä Sarviniemessä on voimassa vanha, vuonna 1983 tehty kaava.

Maat omistaa Saimaa Spirit. Alueelle on suunniteltu loma-asuntomessuja vuodeksi 2012.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm