Lappeenranta luo karut luvut maakunnan hammashoitoon

Pula hammaslääkäreistä on aiheuttanut Lappeenrannan keskustan hammashoitoloihin pitkät jonot.

Hanna Kuusisto

LAPPEENRANNAN keskustan hammashoitoloiden hoitojonot synkistävät koko maakunnan tilastoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kyselyn mukaan Etelä-Karjalan hammashoidossa on ylivoimaisesti eniten pitkäaikaista jonotusta väestöpohjaan suhteutettuna.

— Lappeenranta on ollut pitkään siinä tilanteessa, ettei suun terveydenhuoltoon ole riittävästi satsattu. Sen vuoksi jono on kasvanut, ja siellä on ihan liikaa yli kuusi kuukautta odottaneita, kiteyttää terveyspalvelujen palvelujohtaja Markku Hupli Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiristä.

Vaikein tilanne on Lappeenrannan keskusta-alueella, mihin lukeutuvat Armilankadun, Pohjolankadun, Sammonlahden ja Lauritsalan hammashoitolat.

— Edellä mainituissa hammashoitoloissa hoitotakuu ei toteudu lain mukaisesti. Lappeenrannan ulkopuolella hammashoitoloiden jonotilanne on huomattavasti parempi, kertoo piirin ylihammaslääkäri Maarit Natunen.

LAPPEENRANNAN keskustan hammashoitoloihin jonotti 17. toukokuuta 1 971 potilasta. Heistä 819 on odottanut hoitoon pääsyä yli kuusi kuukautta.

Kun sosiaali- ja terveyspiiri aloitti toimintansa toukokuussa, jonossa oli potilaita 2 448. Heistä yli kuusi kuukautta odottaneita oli 1 317 potilasta.

— Alkuvuoden aikana jonosta on otettu hoitoon 1 102 potilasta, mutta samalla uusia potilaita on tullut 625. Jotain piiri on saanut aikaiseksi, mutta tilanne ei ole hetkessä korjattavissa. Jonojen taustalla on hammaslääkäripula, joka on vaivannut Lappeenrantaa jo pitkään.

MAAILMAN terveysjärjestön, eli WHO:n suositus on, että 2 000 asukasta kohden olisi yksi hammaslääkäri. Natusen mukaan Lappeenrannassa on pahimmillaan työskennellyt yksi hammaslääkäri 8 700 asukasta kohti.

Lappeenrannan kaupungilla on 14 hammaslääkärin virkaa, mutta kaikkia paikkoja ei ole saatu täytetyksi. Kaupungissa työskentelee noin yhdeksän hammaslääkäriä. Hammaslääkärivajetta on paikattu ostopalveluilla.

— Kesällä ostamme viiden hammaslääkärin työpanoksen, mutta ostopalvelulääkäreitä on vaikea saada Lappeenrantaan.

Valtakunnallinen hammaslääkäripula juontaa juurensa 1990-luvulle. Tuolloin peruskoulutettavien hammaslääkäreiden määrä laski jyrkästi, kun Turun ja Kuopion yliopistojen hammaslääkärikoulutukset suljettiin samanaikaisesti.

— Yksityiset yrityksetkään eivät pysty toimittamaan sitä määrää hammaslääkäreitä, jonka piiri olisi valmis ostamaan, Hupli paljastaa.

SOSIAALI- JA terveyspiiri sai kaupungilta vuoden alussa miljoona euroa hammashoitoon. Huplin mukaan raha ei olisi riittänyt jonojen purkamiseen, vaikka hammaslääkäreitä olisi saatu palkattua.

— Toivomme, että sama rahasatsaus tulisi kaupungilta ensi vuonna, Hupli painottaa.

— Suun terveydenhuollon potilaat vaativat yleensä useamman hoitokäynnin. Se on myös osasyy siihen, miksi jonojen purkaminen ei tapahdu hetkessä, Natunen lisää.

KUVATEKSTI

Vesa Laitinen

Kirsi Peräkylä odotti heinäkuusta lähtien pääsyä tarkistuskäynnille. Perjantaina häntä hoitivat Pohjolankadun hammashoitolassa hammashoitaja Marjatta Rautio (vas.) ja hammaslääketieteen kandidaatti Satu Parmanen.

Mikä kysely?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos teki kyselytutkimuksen ylihammaslääkäreille maaliskuussa.

Koko maassa Ahvenanmaata lukuunottamatta tehty kysely kattaa 98 prosenttia väestöstä.

Etelä-Karjala johti koko maassa väestöpohjaan suhteutettua tilastoa täyttämättömissä hammaslääkäreiden viroissa.

Ylivoimaisesti eniten pitkäaikaista jonotusta (yli6 kk) väestöpohjaan suhteutettuna oli Etelä-Karjalassa.

Etelä-Karjalassa oli toiseksi eniten potilaita, jotka olivat jonottaneet yli kolme kuukautta suun terveydenhuoltoon.

Jonotustilanteita

Joutsenon hammashoitola: jonossa 162 potilasta (huhti—toukokuun vaihde), hoitotakuu toteutuu

Lemin hammashoitola: jonossa 95 potilasta, hoitotakuu toteutuu

Luumäen hammashoitola: ei jonoja, hoitotakuu toteutuu

Parikkalan hammashoitola: ei jonoja, hoitotakuu toteutuu

Rautjärven hammashoitola: jonossa 140 potilasta (huhtikuu), hoitotakuu toteutuu

Ruokolahden hammashoitola: jonossa 79 potilasta, hoitotakuu toteutuu

Savitaipaleen hammashoitola: jonossa 30 potilasta, hoitotakuu toteutuu

Taipalsaaren hammashoitola: ei jonoja, hoitotakuu toteutuu

Ylämaan hammashoitola: ei jonoja, hoitotakuu toteutuu

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto