Rantatonteilla on myyjän markkinat Etelä-Karjalassa

Metsäyhtiöiden reservit Saimaalla alkavat käydä vähiin. Yksityiset maanomistajat pihtaavat rantatonttejaan ainakin välittäjien mukaan.

Leena Sallinen

SAIMAAN ranta alkaa olla niukka luonnonvara tonttimarkkinoilla. Kiinteistönvälittäjien mukaan mökkihaaveiden tyyssija on nyt tiukassa muidenkin Etelä-Karjalan järvien rannoilla.

– Kysyntää on vaikka kuinka paljon, tarjontaa on minimaalisen vähän, Raili Riihimäki Kiinteistömaailma Tehonelikosta luonnehtii rantatonttien markkinoita Lappeenrannan lähialueilla.

Imatran Huoneistokeskuksessa on myytävänä saaripaikka Suur-Saimaalla Puumalan suunnassa.

– Muuta ei valitettavasti ole, sanoo myyntijohtaja Pirjo Hauhia.

NE AJAT OVAT takana, jolloin rantatontteja tuli maakunnassa myyntiin kasapäin, kuten Riihimäki kuvaa alan bisnestä vuosikymmen pari sitten. Silloin etenkin metsäyhtiöt pistivät rantojaan rahoiksi.

Nyt UPM Bonvestan ja Tornator Oy:n reservit ovat ainakin Saimaalla käyneet jo vähiin.

– Pääpaino Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa on pienemmillä vesillä, maankäyttöesimies Tuomo Haakana kertoo Tornatorin tämän hetken tonttitarjonnasta.

Sen helmenä tuli maanantaina kuitenkin myyntiin 19 tonttia Saimaan Käköveden rannalta Ruokolahdelta. Niitä alkoi melkein heti mennä kaupaksi.

KÄKÖVEDEN tontit maksavat pääosin toistasataa tuhatta euroa. Pienemmiltä järviltä rantatontti irtoaa reilusti puolta halvemmalla, samoin saaritontti Saimaalta.

– Plus miinus 40 000 euroa, esittelee Harri Partio LKV-kiinteistöistä Mikkelistä saaritontteja Ruokolahden Härskiänsaaren tuntumasta.

Ne ovat UPM:n Bonvestan tarjontaa eteläiseltä Saimaalta. Muuten Bonvestakin myy nyt Etelä-Karjalassa pääasiassa pienempien vesistöjen rantatontteja.

MÖKKITONTTIEN varannot eivät kuitenkaan ole maakunnan rannoilta ehtyneet. Rakennuspaikkoja on vaikka kuinka paljon rantayleiskaavoissa, joita kunnat ovat laatineet vesistöilleen. Pelkästään Luumäellä on satoja rakentamattomia rantatontteja, pääosin yksityismailla.

– Se on eri asia, kuka myy, kunnan tekninen johtaja Harri Liikanen sanoo.

Yksityiset maanomistajat eivät myy, valittelevat kiinteistönvälittäjät. Tiluksien rantatontteja säästellään jälkipolville tai pahan päivän varalle niin Saimaalla kuin pikkujärvilläkin.

TYHJIEN TONTTIEN korvikkeena käyvät kaupaksi vanhat rantamökit, jos hinta on kohtuullinen ja tontilla rakennusoikeutta.

– Vanhaa mökkiä pidetään jonkin aikaa, ja rakennetaan sitten uusi, Raili Riihimäki kertoo.

Venäläiset ovat myyjien ja välittäjien mukaan taas palaamassa rantatonttimarkkinoille. He ostavat mieluimmin tyhjän tontin, ja ovat valmiit maksamaan ehkä edelleen siitä hieman enemmän kuin suomalaiset.

KUVATEKSTI

Lehtikuva/Mikko Stig

Rantojen uudisrakentajat joutuvat nyt ostamaan paikoin vanhan mökin purettavaksi kun tyhjiä tontteja on niukalti tarjolla.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen