Rauhassa valtava monttu odottaa elementtien pystyttäjiä

Hallintola ja entinen sairaalan päärakennus on koverrettu tyhjiksi. Suunnittelu etenee rakentamisen rinnalla.

Helena Rissanen

LAPPEENRANTA. Valtava kuoppa aukeaa keskellä entistä mielisairaalamiljöötä. Montun vierellä olevaa Hallintolaa ja entistä sairaalan päärakennusta koverretaan tyhjiksi. Rauhan kylpylähotellin rakennustyömaa on pääsemässä vauhtiin.

— Kuoppaa kaivetaan kylpylälle ja anturanvalu on käynnissä. Kahdessa rakennuksessa puretaan sisätiloja. Vesitorni on hävitetty, sähköpääkaapelit vedetty ja virta kytketty. Eteenpäin ei päästä, ennen kuin tällaiset työt on tehty, SRV Yhtiöt Oyj:n teknisen toimiston päällikkö Veli Siikonen valistaa.

Seuraavaksi tehdään edelleen paikallevalurakenteita, ja kesäkuussa alkaa kylpylähotellin elementtiasennus.

— Kesäkuun puolivälissä näkyy uusien rakennusten runkoja, ja väkeäkin on töissä jo vajaat pari sataa, kun täällä tällä hetkellä työskentelee 74 ihmistä.Talotekniikkapuoli aloittaa silloin, ja loppukesästä tai alkusyksystä on rakennustöiden huippu käsillä.

VALVOJA Toppo Väistön mukaan suunnittelu etenee rakentamisen rinnalla koko ajan.

— Hyödynnämme urakoitsijoiden erikoisosaamisen myös suunnittelussa.

Linnahotellista eli entisestä sairaalan päärakennuksesta puretaan sisäpuolelta oikeastaan kaikki pois, samoin vanhasta Hallintola-rakennuksesta.

— Käytännössä molempiin jää jäljelle vain ulkoseinät ja sisälle kantavat seinät. Kaikki muu uusitaan kokonaisuudessaan.

Monttuun tulevat kylpylähotellin perustukset ja vedenkäsittelyyn liittyvä tekninen tila.

PURKUTYÖ on vaativaa.

— Aikoinaan on rakennettu eräänlainen kenno, jossa alhaalla on laatta ja sitten on tiuhaan rakennettu palkistot ja sitten ylälaatta. Väli on nyt täynnä sammalta tai muuta eloperäistä aineista, ja se kaikki otetaan pois, jotta ei pääse syntymään kosteutta. Tarkkana pitää olla.

Oma lukunsa on asbesti.

— Asbestia on käytetty sen aikaiseen tapaan paljon, ja nyt sitä puretaan hitaasti mutta varmasti pois.

Lattian tasoitteessa ollut asbesti jyrsitään pois. Sen jälkeen mitataan, että asbestia ei ole jäänyt jäljelle. Purkajat on suojattu huolellisesti, ja jäte imetään letkulla suoraan säiliöön.

MONTUSTA kaivetut maat viedään golfkentälle, jonka rakentaminen aloitetaan tänä vuonna.

Linnahotelliin rakennetaan 22 huonetta, ja luksus-huoneet tulevat yläkertaan, josta on näkymät Saimaalle. Uudisrakennukseen tulee 137 huonetta.

Vanhassa sairaalarakennuksessa on tällä hetkellä evakossa Joutsenon terveyskeskuksen vuodeosasto.

KUVATEKSTI

Mika Strandén

Montun reunalla olevaa Hallintolaa on tuettu rakennustöiden ajaksi, koska maata joudutaan kaivamaan aivan rakennuksen vierestä hyvin syvälle. Seinässä näkyy poispuretun Ylätalon haamu.

Rauhan alueen vanhat puut pyritään säilyttämään. Päärakennuksen edustalla olevat puut on suojattu rakennustöiden ajaksi. Rakennuksesta jää purkutöiden jälkeen jäljelle ulkokuoret ja kantavat seinät.

Valvoja Toppo Väistö tietää, mitä vanhojen rakennusten uumenista löytyy.

Kylpylähotellia varten on kaivettu valtava monttu. Oikealla on entinen sairaalan päärakennus ja keskellä Hallintola. Vasemmalla olevassa rakennuksessa on evakossa Joutsenon terveyskeskuksen vuodeosasto.

Kirjoittaja:
Helena Rissanen