Categories
Artikkelit

Uusirannan osuuskunta toimii hyvin

TAIPALSAARI. Vehkataipaleen Uusirannan asuinalueen asukkaat tekivät vuonna 1984 kauaskantoisen ratkaisun. He perustivat viemäriosuuskunnan, ja rakensivat biologisen puhdistamon.— Laitos toimii ja riittää nykyisten osakkaiden tarpeisiin. Uusia osakkaita emme valitettavasti pysty ottamaan, osuuskunnan sihteeri Markku Lehtola sanoo.Lehtolan mukaan Taipalsaaren kunta ei ole sormea nostanut alueen vesiasioiden järjestämiseksi. Kunnan edellisessä vesihuollon kehittämissuunnitelmassa erityistä huomiota kiinnitettiin Hotelli Saimaanrannan ja Vehkataipaleen kyläalueen vesi- ja jätevesiasioiden järjestämiseen. Tarkistetusta suunnitelmasta Vehkataipaleen vesiosuuskunnalle esitetty 120 000 euroa on kadonnut.Asutusta alueelle tulee koko ajan lisää. Toiselle puolelle salmea, Uutelan pohjavesialueelle nousee myös uusia taloja. — Osa on rakentanut omat umpisäiliönsä, osalla on imeytyskentät. Tilanne on sekava, kun jokainen tekee, mitä parhaaksi näkee.JÄTEHUOLTORATKAISUJA pitää ajatella kymmenien vuosien päähän. Vehkataipalelaisen Matti Suikkasen mukaan ongelmana on se, että alue on kallioista ja maavara ohut. Imeytyskentät toimivat tavallista lyhyemmän ajan.— Yksi peruste osuuskunnan perustamiselle oli, että kaikkien ei tarvitse räjäyttää kaivoja tonteilleen, Suikkanen kertoo. Osuuskunnan osakkaat vastaavat huollosta itse. Vesi ja jätevesi kulkevat samassa kaivannossa. — Ei kuitenkaan samassa putkessa niin kuin Nokialla, miehet muistuttavat. Mika Strandén Markku Lehtola (vas.) ja Matti Suikkanen esittelevät Uusirannan viemäriosuuskunnan laitteistoa, joka maastoutuu hyvin venelaiturin lähimaisemiin.Uusirannan viemäriosuuskunnan biologinen puhdistamo toimii moitteettomasti. Näytteet on otettu viimeksi viime keväänä. Uusirannan viemäriosuuskunta Perustettiin vuonna 1984. Osakkaita 15, joista seitsemän omakotitaloa ja kahdeksan rivitaloasuntoa. Pystyy puhdistamaan 28 henkilön jätevedet. Vesi hankitaan kolmesta paikasta, kuuteen kiinteistöön tulee vesi yhdestä kaivosta, ja rivitalolle toisesta. Yhdellä on oma kaivo.

Helena Rissanen

Kirjoittaja: