Veistospuisto kasvoi varkain hakkuuaukiolle

Kantokotka kyttää pöllipupua Savitaipaleen sydänmailla. Pentti Hölsä sijoitti patsaita luontoon omaksi huvikseen.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Hillittömän suuri jänis valmistelee loikkaa kylätielle. Autoilija on jo painamassa jarrua, kun jokin jäniksen olemuksessa saa hälytyskellot soimaan.

Eihän tuo ole oikea pupu ollenkaan, vaan taidokas valkoiseksi maalattu veistos! Kuka kumma on asettanut sen kannonnokkaan Savitaipaleen takametsässä?

Autoilijan leuka loksahtaa rinnuksille, kun hakkuuaukiolta alkaa erottua muitakin hahmoja.

Tuossahan on ukkometso soitimella ja peurapariskunta tähyilemässä kohti rantaa. Ylhäällä mäenrinteessä maakotka tarkkailee metsästäjän liikkeitä.

Aukion toisella reunalla näkyy pari karhumaista kohoumaa. Ei tee mieli mennä lähemmäs katsomaan, ovatko ne varmasti vain sahattua puuta.

HÄKELLYTTÄVÄ veistospuisto sijaitsee Savitaipaleen Heituinlahdessa monen kilometrin päästä vakituisesta asutuksesta. Vähän mainostettu nähtävyys on ollut esillä jo vuosia.

– Aiemmin patsaat olivat toisella aukolla, mutta se kasvoi vuosien kuluessa umpeen, patsaat veistänyt Pentti Hölsä kertoo.

Metsätalousyrittäjänä toimiva Hölsä veistelee patsaita omaksi huvikseen aina kun sopiva pölli kohdalle sattuu. Kiinnostus moottorisahan luovaan käyttöön syntyi jo vuosia sitten, kun Hölsä toimi isänsä Niilon assistenttina.

Niilo Hölsän veistämät eläinhahmot ovat laajalti tunnettuja Savitaipaleen ulkopuolellakin.

Eläimen perusolemuksen saa Hölsän mukaan esiin tuossa tuokiossa, mutta viimeistely vaatii aikaa. Tekijän täytyy malttaa mielensä, jotta yksityiskohdat onnistuisivat.

HÖLSÄN veistokset tunnetaan hyvin kotikylässä ja ne ovat saaneet olla rauhassa paikoillaan yhtä kotkapatsasta lukuunottamatta. Sen joku tuntematon raahasi vaikeakulkuisesta taimikosta parempaan talteen toissa juhannuksena.

Mihinkään markkinointihommiin Hölsä ei ole ryhtymässä, vaikka hienosti viimeistellyillä veistoksilla voisi kuvitella riittävän kysyntää. Vuosien varrella niitä on tullut kuulemma jaettua muutenkin ympäri kyliä.

Tulevana kesän patsaita pääse ihailemaan muuallakin kuin Heituinlahden sydänmailla.

Pentti Hölsän veistoksia on mukana Art Paimensaaren tiloissa järjestettävässä Kansantaide 2010 -näyttelyssä heinäkuun ajan.

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Massiivinen kotka valvoo paikaltaan koko veistosaluetta.

Metsästäjä on saanut ukkometson kiikariinsa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen