Helismaata, Kärkeä, Luomaa ja Pukemaa

Parikkalan kolme kesäteatteria vie katsojia Lappiin, eläkeläistarinoihin ja juhannusaattoon.

Anssi Kemppinen

PARIKKALA. Kesäteatteria näkee Parikkalassa kolmessa paikassa.

Uukuniemellä esitetään Anneli Pukeman kirjoittama Rakastettu Johansson, Mikkolanniemellä Reino Helismaan Kultakuumetta ja Parikkalan kesäteatterissa Heikki Luoman Tuhannen riemun rysä.

Katsojat pääsevät nauttimaan eläkeläisistä, Lapin lumosta ja venäläisten maanhankinnasta.

UUKUNIEMEN nuorisoseuran esittämä Rakastettu Johansson kertoo eläkeläisten vuokratalon Minkkitarhan asukkaista sekä näiden Emmien, Tiinojen, Saimien, Kårejen ja Johanssoneiden arjesta.

– Hauskaa ja hyvää huumoria. Koskettaa kaikkia, kun kaikki elämän puolet käydään läpi, sanoo näytelmän toinen ohjaaja Esko Tynkkynen.

Toinen ohjaaja Hanna Pohjola lisää, että näillä eläkeläisillä on myös kaipuu rakkauteen, ettei jäisi yksin.

Esityksen kesto on kaksi tuntia ja esityksiä kesässä viisi. Yksi esityksistä on Tarnalassa

MIKKISTEATTERIN Kultakuumeessa matkataan Lappiin kullankaivajien kämpälle ja ravintola Vuotuanhoviin.

– Odotettavissa on huumoria, konnuuksia ja romantiikkaa. Ja kauniita haikeita lauluja sekä ralleja, sanoo ohjaaja Riitta Wulff-Mäkelä.

Helismaan näytelmän musiikista on vastannut säveltäjä Toivo Kärki. Ohjaajan mukaan näytelmään on löytynyt näyttelijöitä, joilla on hyvä ääni.

– Ja teksti on rikasta. Helismaa käytti myös paljon murretta, joten esityksessä kuullaan muun muassa Pohjanmaan ja Savon murteita.

Kultakuumetta esitetään Mikkolanniemellä kymmenen kertaa.

PARIKAN Pärreiden Tuhannen riemun rysä kertoo venäläisen suursijoittajan yrityksestä ostaa sata hehtaaria maata tuottavaa lomakylää varten.

– Toisella puolella ovat maanomistajat. Siinä törmäävät perinteiset ja markkina-arvot vastakkain, sanoo näytelmän ohjaaja Paavo Vanhanen.

Vanhasen mukaan luvassa on perinteistä kesäteatteria, jossa on huumoria ja karrikoituja hahmoja. Luomamaiseen tapaan päättäjiäkin kritisoidaan. Luoma on kirjoittanut muun muassa TV-sarjan Vain muutaman huijarin tähden.

– Tässäkin on samaa aikuisten satua, jossa pieni ihminen voittaa eikä iso raha.

Näytelmä tapahtuu juhannusaattona.

Tuhannen riemun rysää esitetään kesällä kymmenen kertaa.

l l l

Rakastettu Johanssonin ensi-ilta 27.6. Uukuniemen nuorisoseuran talo, Uukuniementie 946. Kultakuumeen ensi-ilta 29.6. Mikkolanniemen toimintakeskus, Mikkolanniementie 30 ja Tuhannen riemun rysän ensi-ilta 27.6. Parikkalan kesäteatteri, Parikkalantie 46.

KUVATEKSTI

Anssi Kemppinen

Kirsti Kaijanen, Sinikka Rantanen ja Iiris Pirhonen näyttelevät Uukuniemen kesäteatterissa, jossa esitetään tänä kesänä Rakastettu Johansson Parikkalan kesäteatterissa esitetään tänä kesänä Tuhannen riemun rysä. Mukana näyttelemässä ovat Elisa Kuosa, Harri Rissanen ja Miikka Repo.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen