Hyvä lääkäri antaa kaikkensa

Imatran mielenterveyspalveluiden ylilääkäri Veijo Nevalainen on nähnyt 30-vuotisen uransa aikana yhtä sun toista. Hänen mukaansa muutoksen tuulet vievät Imatraa väärään suuntaan.

Sarita Blomqvist

Imatran mielenterveyspalveluiden ylilääkäri Veijo Nevalainen kävi lääkärin vastaanotolla viimeksi viisi vuotta sitten. Lääkäri kun ei mielellään vie vaivojaan toisen lääkärin tutkittavaksi.

Nevalaisen mukaan lääkärin on joskus vaikeaa itse elää niin kuin opettaa. Myös lääkärin sanat ovat monesti suurempia kuin teot.

-Lääkärin tiedoista on apua oman elämän järjestämisessä, mutta tieto ei suojaa sairauksilta. Ihminen ei aina toimi tietonsa mukaan.

Potilaan auttamiseksi hyvä lääkäri antaa kaikkensa. Nevalainen ei vanno pelkän pilleripurkin tai hoitopäivien määrän nimeen. Hyvä lääkäri hoitaa suunnitelmallisesti ja kokeilee kaikkia mahdollisia keinoja.

-On väärää hoitoa, jos lääkäri iskee uupuneelle työntekijälle pillerit kouraan ja antaa kaksi viikkoa sairaslomaa.

Väistämättä tulee kuitenkin vastaan tilanteita, joissa neuvottomuus iskee eikä ratkaisua löydy. Etenkin päihdetyössä Nevalainen on huomannut, ettei lääkäri voi juuri auttaa, ellei potilas sitä itse halua.

-Lääkärin ei ole syytä ottaa Jeesuksen roolia, vaan teemme parhaamme.

Nevalaisen mielestä mielenterveys- tai päihdepuolella työ ei paina hartioita enempää kuin mikään muukaan työ. Hän on jo ajat sitten ymmärtänyt, että kärsimys ja paha olo kuuluvat lääkärin vastaanotolle.

-Olen ollut 30 vuotta lääkärinä. Siihen mahtuu aallonpohjia ja valtavia ilonhetkiä. Työ, jota olen tehnyt, on ollut viime vuosien suurin ilonaihe.

Vapaa-ajastaan Nevalainen ei silti tingi. Työpuhelin jää pöydälle odottamaan uutta päivää, kun lääkäri lähtee kotiin. Vapaalla perhe, koira ja harrastukset vievät huomion.

-Työ ei ole identiteettini eikä ongelmia viedä kotiin, kuuluu lääkärin ohje.

Nevalainen on tehnyt mielenterveystyötä Imatralla vuodesta 1997. Hän saapui aikoinaan Imatralle, koska kaupungissa oli tekemisen meininki. Imatralla sai toteuttaa suuria unelmia ja uudistaa terveydenhuoltoa.

-Rajan ja Saimaan välissä Imatra on kaukana kaikesta. Jos täällä olisi ollut tarjottavana vain hoitopäivien tuottamista, olisin keksinyt ainakin 50 parempaa asuinpaikkaa.

Lääkäri näkee muutosten tuulten alkaneen puhaltaa Imatralla väärään suuntaan. Tekemisen meininki hiipuu. Säästäminen nostaa päätään.

Nevalainen kantaa huolta Imatran tulevaisuudesta. Hän pelkää osaavien työntekijöiden katoavan ja päättäjien suunnistavan suohon.

-Eräät tahot suunnittelevat tänne mallia, joka on suoraan Neuvostoliiton suunnitelmataloudesta. On surullista, että virkamiehet haluavat lisää virkamiehiä, vaikka onhan se mukava myydä pöydän toiselta puolelta ja ostaa toiselta.

Tavallisia imatralaisia Nevalainen suomii viinasta ja väkivallasta. Niin hän on tehnyt uransa alkumetreiltä, mutta mikään ei tunnu muuttuneen. Tehdaskaupungissa ryypätään ja rällästetään. Raja on auki ja itäviina virtaa.

Imatralle syntyvällä miehellä elinajanennuste on neljä vuotta vähemmän kuin Vaasaan syntyvällä. Imatralla kuollaan päihteisiin, syöpään ja sydänsairauksiin. Monesti ongelmat siirtyvät perintönä isältä pojalle.

-Etelän isoissa kaupungeissa miehet eivät häpeä hakea apua. Parhaimmassa tapauksessa ongelmien perintöketju saadaan katkaistua. Päihdeongelmia ei vain aina koeta ongelmaksi, joten miksi niistä puhuttaisiin.

Nevalaisen mielestä mennään metsään, jos yhteiskunta ei puutu erityisesti nuorten ongelmiin. Sanonta, jonka mukaan nuoriin pitää panostaa, koska heissä on tulevaisuus, kannattaa pitää mielessä.

-Lapset kärsivät päihdeperheissä aina eniten. Sosiaalisia tilanteita jännittävän koululaisen koko elämänkaari saattaa muuttua ongelman vuoksi. Hän ei esimerkiksi pääse opiskelemaan haluamaansa alaa.

Oikeastaan Nevalaista huolettaa koko Suomen terveydenhuollon tulevaisuus. Lääkäri rohkaisee taisteluun eriarvoistumista vastaan. Hänen mielestään eriarvoisuutta ei pidä katsoa läpi sormien.

-Jopa kahden naapuruskunnan asukkaat voivat olla räikeästi eri asemassa terveydenhuollossa. Lama on jakanut kunnat niihin, jotka höyläävät jo ennestään huonoja palveluita ja niihin, jotka kehittävät.

Nevalaisen mukaan suomalaiset eivät ole sairaampia kuin ennen, jos eivät terveempiäkään. Masennusta, jännittämistä tai epäsosiaalisuutta on ollut aina, mutta niiden kanssa on pystytty elämään. Jokin kuitenkin on pielessä.

-Aika monista asioista yritetään tehdä sairauksia. Jos läheinen kuolee eikä surun vuoksi pysty menemään töihin, lääkäri kirjoittaa sairasloman syyksi masennus, koska suru ei ole sairaus. Yhteiskunnasta johtuvien paineiden hoitoon ei kuulu käyttää mielialalääkkeitä.

Miten lääkäri sitten nukkuu yönsä huolineen? Siten, että yhtä asiaa hän ei pelkää. Hän uskaltaa puhua suunsa puhtaaksi, vaikka tietää, etteivät kaikki pidä siitä.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Ylilääkäri Veijo Nevalainen on huolissaan Imatran terveydenhuollon tulevaisuudesta. Hän kuitenkin nauttii työnsä tuomista onnistumisen kokemuksista.

Veijo Nevalainen

Syntynyt vuonna 1955 Pohjois-Karjalassa.

Opiskellut lääkäriksi Kuopiossa ja erikoistunut psykiatriksi Helsingissä.

On Skepsis ry:n jäsen ja harrastaa tietokoneohjelmointia ja kuntoilua.

Viimeisin ostos on älypuhelinten ohjelmoinnista kertova kirja.

Kirjoittaja:
Sarita Blomqvist