Joutsenon lääkäripalveluiden karsiminen villitsi valtuuston

Sote-piirin hallituksen puheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) arvosteli Korvenkylän lääkäripalveluiden puolustajia kokonaisnäkemyksen puutteesta.

Johanna Sjöholm

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto kävi maanantaina pitkän ja moneen suuntaan polveilevan keskustelun Joutsenon lääkäripalveluiden nykytilasta.

Keskustelu ryöpsähti Riitta Munnukan (kesk.) valtuustoaloitteista. Munnukka vaatii aloitteissaan Joutsenon terveyskeskuksen lääkärivastaanottoaikojen pidentämistä sekä lääkäri- ja neuvolapalveluiden palauttamista Korvenkylään.

Munnukka ja muun muassa Tuula Partanen (kesk.) olivat sitä mieltä, että lääkäripalveluiden karsiminen on Joutsenon ja Lappeenrannan kuntaliitossopimuksen vastaista. He myös vaativat Lappeenrantaa käyttämään tiukempaa omistajanohjausta Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä.

Sote-piirin hallituksen puheenjohtaja, kaupunginvaltuutettu Ilpo Hakula (kok.) arvosteli Munnukkaa ja kumppaneita kokonaisnäkemyksen puutteesta.

-Piirin tehtävä on järjestää maakunnassa kaikille laadukkaat terveyspalvelut. Se ei onnistu niin, että lääkärivastaanotot perustetaan joka niemeen ja notkelmaan, niin kuin joskus kauan sitten tehtiin.

Hakula ja Kari Puolakka (kok.) huomauttivat, että piirillä on huomattavasti Joutsenon lähipalveluita suurempia ongelmia ratkaistavanaan.

-Meidän pitäisi mieluummin olla huolissamme siitä, onko erityissairaanhoidon palveluja kymmenen vuoden päästä ollenkaan Etelä-Karjalassa vai pitääkö ne hakea Kuopiosta tai Tampereelta, Hakula sanoi.

Risto Kakkola (sd.) muistutti, että Joutsenossa on juuri valmistumassa yli neljä miljoonaa euroa maksava terveyskeskusremontti.

-Ja kohta alkaa seitsemän miljoonan remontti palvelukeskuksessa. Siihen olemme tyytyväisiä. Se mistä kuulee palautetta, ovat päivystysjonot niin Joutsenossa kuin muualla Lappeenrannassa. Ne venyvät aivan liian pitkiksi.

Sote-piirin valtuuston puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen (sd.) kertoi, että Korvenkylään perustetaan hoitajavastaanotto heti, kun sopivat tilat löytyvät.

Myös Anni Kekki (kesk.) huomautti, että hoitajavastaanotto on luvattu Korvenkylän kyläyhdistyksen edustajille.

-Hienoa, että piiri on tullut asiassa vastaan.

Valtuusto ei varsinaisesti tehnyt Munnukan aloitteiden pohjalta päätöksiä, vaan merkitsi ne kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti vain tiedoksi.

Marja-Liisa Vesterinen esitti keskustelun aikana toivomusponnen. Ponnessa kaupungin toivotaan käyttävän omistajaohjaustaan yhteistyössä piirin kanssa niin, että Korvenkylällä käynnistetään pikimmiten hoitajavastaanotto. Valtuusto hyväksyi ponnen yksimielisesti.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston kokouksessa vaikutti hetkittäin, että paikalla olisi ollut vain joutsenolaisia valtuutettuja. Puheenvuoroja käytti muiden joutsenolaisten muassa Juha Turkia (kd.). Myös sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtaja Ilpo Hakula (kok.) oli paljon äänessä.

Äänestykset

Riitta Munnukan valtuustoaloite Joutsenon terveyskeskuksen lääkäripalveluista. Munnukka ehdotti, että aloite palautetaan kaupunginhallitukselle uudelleen valmisteltavaksi.

Ehdotusta vastusti: 53

Kannatti: 21

Tyhjiä: 1

Poissa: 1

Munnukan aloite Korvenkylän lääkäri- ja neuvolapalvelujen palauttamisesta lähipalveluiksi. Munnukka esitti asian palauttamista hallitukselle uuteen valmisteluun.

Ehdotusta vastusti: 54

Kannatti: 15

Tyhjiä: 1

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm