Mika Turuselle ehdollista kolmesta veropetoksesta

Oikeuden mukaan Turunen ei saanut itse rikoksista taloudellista hyötyä. Kaikki hyöty valui Lappeenrannan NMKY:lle.

Matti Riihelä

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan NMKY:n entinen valmentaja ja puheenjohtaja Mika Turunen, 45, tuomittiin Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen veropetoksista.

Käräjäoikeus katsoi tiistaisessa kansliatuomiossaan Turusen syyllistyneen kolmeen veropetokseen ja tuottamukselliseen kirjanpitorikokseen. Teot ajoittuivat vuosiin 2006-2008.

Turusen tuomio on viisi kuukautta ehdollista vankeutta. Koeaika päättyy ensi vuoden marraskuussa.

SAMASSA jutussa tuomion sai NMKY:n silloinen kirjanpitäjä. Hän sai kahden kuukauden ehdollisen vankeustuomion tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta ja avunannoista veropetoksiin.

Turusen on korvattava verohallinnolle rikoksella aiheutettuna vahinkona yksin lähes 13 000 euroa ja yhteisvastuullisesti kirjanpitäjän kanssa lähes 26 000 euroa.

OIKEUS päätti alentaa sekä Turusen että kirjanpitäjän maksettavaksi määrättyjä korvauksia, koska kumpikaan ei ollut saanut rikoksista itselleen mitään hyötyä. Päinvastoin molemmat olivat menettäneet omiakin varojaan.

Turusen osalta korvaussummaa kohtuullistettiin neljäsosalla ja kirjanpitäjän puolella.

– He eivät ole toimiessaan yhdistyksen edustajana ja kirjanpitäjänä palkatta saaneet tai pyrkineetkään saamaan taloudellista hyötyä itselleen. Laissa tarkoitettu taloudellinen hyöty on tässä tapauksessa tullut yhdistykselle, luki oikeuden päätöksessä.

Ehdolliset tuomiot ja korvausvelvollisuus kuitenkin rapsahtivat, koska teot oikeuden mielestä täyttivät tahallisen teon tunnusmerkit. Tahallisuus ei edellytä, että tekijä itse olisi hyötynyt teostaan, oikeus huomautti.

– Vastaajilla on katsottava olleen tietoisuus siitä, että heidän verottajalle antamansa, verojen määräämisiin vaikuttavat seikat eivät ole olleet sisällöltään oikeita.

MIKA TURUNEN kiisti oikeudessa loppuun asti syyllisyytensä ja rangaistusvaatimukset.

Hän kertoi, että hänen pääasiallinen toimenkuvansa Lappeenrannan NMKY:ssä oli edustusjoukkueen valmentaminen, eikä hänellä ollut ajallisesti mahdollisuuksia henkilökohtaisesti valvoa annettujen veroilmoitusten oikeellisuutta.

Hän korosti, ettei ollut henkilökohtaisesti saanut mitään hyötyä yhdistystoiminnastaan. Hänellä olisi yhdistykseltä yli 87 000 euron saatavat, jotka hän on kuitenkin antanut yhdistykselle anteeksi.

Turunen valitteli oikeudessa myös asiassa saamaansa negatiivista julkisuutta, joka on vaikeuttanut hänen mahdollisuuksiaan työllistyä valmentajan tehtäviin.

KUVATEKSTI

Arkisto/Seppo Rautiovaara

Mika Turunen sai oikeudessa ehdollista vankeutta. Maksettavaksi tulivat isot korvaukset.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä