Naapureina Rauhassa

Lappeenrannan Joutsenossa on naapureina kaksi vanhaa rakennusta, joilla on takanaan pitkä historia. Toisesta tuli turvapaikan odotushuone. Toisen ympärille kasvaa ylellinen paratiisi.

Sanna Kailanto

LAPPEENRANTA. Vaalea kivitalo kohoaa keskellä Joutsenon vehreää Tiuruniemeä. Kahdeksankerroksisen talon selkeälinjainen funkkistyyli näkyy tasaisessa ikkunarivistössä ja parvekkeiden pyöreissä muodoissa. Rakennus on vanha sairaala.

Paikka oli ihanteellinen, koska ympärillä olevalla mäntymetsällä ajateltiin olevan tervehdyttävä vaikutus tuberkuloosia sairastaviin potilaisiin. Toisen maailmansodan aikaan keuhkopotilaiden tilalle tulivat sotilaat. Tiurussa hoidettiin puolet Suomen haavoittuneista.

Viimeisten parinkymmenen vuoden ajan sairaalan kiviseinät ovat tuoneet taas turvaa kärsineille. Lamavuonna 1993 rakennukseen muutti pakolaisten vastaanottokeskus. Keskusta ei ainakaan tällä tietoa olla siirtämässä lähivuosina muualle.

Vastaanottokeskuksessa asuu 400 ihmistä. Aamupäivällä piha on melkein autio, sillä asukkaat nukkuvat pitkään. Se on yksi tapa tehdä päivästä vähän lyhyempi.

Etupihalla valkoiseksi maalatun lauta-aidan kupeeseen on kyyristynyt mies. Hän seisoo kyykyssä pää käsiin haudattuna. Vähän matkan päässä penkillä istuu toinen mies ja tuijottaa eteensä. Kuudennen kerroksen ikkunalaudalle on asettunut valkopaitainen hahmo, joka istuu paikallaan jo toista tuntia.

Monet talon asukkaista ovat odottaneet kauan. Ensin asukkaat odottavat kutsua turvapaikkahaastatteluun. Haastattelun jälkeen on odotettava päätöstä. Jotkut ovat olleet jonossa vuoden päivät. Joskus odottaminen palkitaan, mutta useimmiten ei. Viime vuonna alle puolet hakijoista sai Suomesta turvapaikan.

Puolen päivän aikaan vastaanottokeskuksen rappusille alkaa kerääntyä väkeä. Joukko vapaaehtoisia on lähdössä raivaamaan ja siistimään lähellä sijaitsevan saunan ympäristöä. Ennen lähtöä vastaanottokeskuksen harjoittelija Edgar Knyazyev tarkistaa, että kaikki ilmoittautuneet ovat paikalla.

Lähtöajaksi on sovittu kello 12, mutta innokkaat raivaajat vetävät työrukkasia käsiinsä jo reilusti ennen lähtöä. Viikatteet ja haravat kainalossa seitsemän hengen joukko suuntaa ripein askelin kohti työmaata.

Raivaustyöstä ei makseta palkkaa, mutta kukaan työntekijöistä ei valita. Heitä ei kiinnosta palkka. Tärkeintä on työ. Ilman työtä käsissä olisi liikaa aikaa.

Viikatteiden terät viuhuvat villiintyneessä heinikossa. Muutamassa minuutissa työ palkitsee tekijänsä. Työporukan kasvoilta kuvastuu tyytyväisyys, kun heinikon keskeltä paljastuu punainen saunamökki.

Punainen sauna kuuluu vastaanottokeskuksen naapurissa sijaitsevaan Saimaa Gardensiin. Se on rakenteilla oleva lomakeskus, joka levittäytyy parhaillaan Rauhan ja Tiurun alueille.

Saimaa Gardensin päärakennukselle on vastaanottokeskuksesta kilometri. Pienen kävelymatkan päässä rakennetaan Holiday Club Saimaan kylpylää ja hotellia, joiden on tarkoitus valmistua vuoden päästä.

Vielä toistaiseksi kylpyläsiiven paikalla ammottaa valtava hiekkamonttu. Montun vieressä on entinen Rauhan mielisairaala, joka odottaa uutta elämää hotellina. Muistoksi vanhasta jäävät vain ulkoseinät.

Ympärille levittäytyvästä 300 hehtaarin alueesta rakennetaan hulppea lomanviettopaikka. Rakentajien ja rahoittajien odotukset ovat korkealla, sillä projekti on huippukallis. Holiday Club Resortsin vetämä mammuttihanke nielee ainakin 150-200 miljoonaa euroa.

Saimaa Gardens haluaa tarjota lomailijalle koko paketin ja vähän ylimääräistä. Listalla on hotelli, mökkejä, kylpylä, vesipuisto, golfkenttä, useita ravintoloita ja kauneudenhoitoa. Majoituspaikkoja tulee jopa 8 000 matkaajalle.

Lomakeskuksen tavoitteena on houkutella vuosittain satojatuhansia kävijöitä. Jos kaikki sujuu niin kuin on suunniteltu, Pohjoismaiden suurimman matkailuhankkeen pitäisi olla viiden vuoden kuluttua pääosin valmis.

Rakennustyömaalla uurastus jatkuu. Betoniautot ajavat edestakaisin, ja nosturit siirtelevät raskaita taakkoja. Kypäräpäiset miehet kulkevat kuopan pohjalla määrätietoisin askelin.

Sillä välin vastaanottokeskuksessa elämä jatkuu niin kuin ennenkin. Naiset tekevät lasten kanssa pieniä kävelyretkiä vastaanottokeskuksen lähellä. Miesten matka kulkee usein työmaan ohi lähikauppaan tai vähän kauemmas Imatralle. Lapset ihmettelevät koulumatkallaan rakennuskoneita. Lomaparatiisin ohi pyöräilevät kasvot vaihtuvat pikku hiljaa uusiin.

Jos ohikulkija pysähtyy työmaan kohdalla, hän voi tavoittaa pilkahduksen Saimaa Gardensin tulevaisuudesta.

Luonnon helmassa viihtyvä lomalainen unohtaa ikävän arjen. Uuvuttavan golfkierroksen jälkeen hän viettää hyvin ansaittua laatuaikaa pulahtamalla rentouttavaan kylpyyn. Lopuksi swingin väsyttämät lihakset rentoutuvat pehmeiksi hierojan taitavissa käsissä.

Kun nälkä alkaa kurnia, tarvitsee vain valita sopiva ravintola. Terassilla kaunottaret sädehtivät kilpaa kesäauringon kanssa. Iloiset naurahdukset säestävät kuohuviinilasien kilahduksia.

Lähteet: Maahanmuuttovirasto, Saimaa Gardensin verkkosivut, Holiday Clubin verkkosivut, Lappeenrannan tilakeskuksen johtaja Ilpo Koponen, Wikipedia Mika Strandén Saimaa Gardens -lomakeskuksessa on tarkoitus nauttia jokaisesta hetkestä.

Kirjoittaja:
Sanna Kailanto