Oma ohjelmisto ei täyttänyt Jukola-salia

Yleisön kiinnostus Lappeenrannan kaupunginteatterin ohjelmistoon putosi edellisistä kevätkausista. Teatteri odottaa paljon kesältä ja varsinkin syksyltä.

Petteri Värtö

LAPPEENRANTA. Yleisö on parin hyvän vuoden jälkeen alkanut vierastaa kaupunginteatterin omaa tuotantoa Lappeenrannassa. Aukkoja penkkiriveissä on erityisesti Jukola-salissa, sillä kaksi kevätkauden ensi-iltaa täytti istuimet vain 50-prosenttisesti. Syksyltä jatkuneiden esitysten täyttöaste oli tätäkin pienempi.

— Knut oli isoin pettymys. Syynä lienee se, että lastenteatterille ei ole olemassa käytäntöä. Sellainen pitää nyt tehdä, teatterinjohtaja Jari Juutinen kertoo.

Hänen mukaansa Kimpassa-kantaesitys veti ”uutena, hankalana juttuna” odotetusti. Pieneltä puolelta isolle siirretty Päivänsäde oli sen sijaan toinen pettymys.

— Meillä on ryhmäpuolella vaatimaton asiakaskunta. Ryhmien saaminen takaisin on isompi duuni kuin kuvittelin. Hassua, että taide vetää viihdettä paremmin.

Suuren näyttämön vierailuohjelmisto veti omaa ohjelmistoa paremmin. Akkapakka ja Odotus eivät jättäneet aukkoja Jukola-salin lehtereille. Stand up -esitykset täyttivät katsomosta kaksi kolmasosaa Sikahauskaa-festivaalin aikana. Koomikko Niko Kivelän isännöimät klubi-illat ovat sen sijaan hiipuneet isolla puolella.

— Emme elä kvartaalitaloudessa, ja jatkuva kasvu on mahdotonta. Nikon ansio on, että hän toimii teatterin kynnyksen madaltajana ja tuo jatkuvasti uutta väkeä.

Myös Veeran kammarin vierailuissa oli tuntuvaa hajontaa kiinnostuksen suhteen keväällä. Musiikkipainotteisen ohjelmiston täyttöaste vaihteli välillä 21—100.

— Taloudellinen riski pienellä puolella on pieni, ja 40 ihmistä on siellä yleisö. Pieni puoli kestää jopa pienempiä yleisöjä, jos siinä on taloudellinen järki mukana.

Bussilastillisia teatteriyleisöä Juutinen odottaa seuraavaksi sekä Lappeenrannan kesäteatteriin että erityisesti syksyllä kantaesitettävään Humppamusikaaliin.

— Humppamusikaali on meidän avaus ryhmämyyntiin. Se on suuren yleisön juttu, jota tullaan katsomaan myös kaukaa, vaikka varmaa onnistuminen ei toki ole.

Kesäteatterin Votkaturisteille teatterinjohtaja yleisötavoite on yli 10 000 katsojaa. Viime kesänä Aimo Vuorisen kirjoittaman näytelmän yleisösaldo oli runsaat 16 000.

Humppamusikaalin ohella kaupunginteatterin ensi syksyn ohjelmistossa on myös toinen kantaesitys: Juutisen kirjoittama ja ohjaama poliittinen satiiri Kekkonen. Juutisen mukaan se ei ole mikään kevyt välityö suuren yleisön esitysten keskellä, vaan silläkin on ”kohtuullisen kovat tavoitteet. Myös katsojamäärien suhteen”.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö