Parvekefarssi etenee kohti ratkaisua Kimpisenkadulla

Kimpisenkatu 17:n ullakkokerroksen uudet parvekkeet rakennettiin rakennusluvan vastaisesti, naapureille kertomatta ja kiellosta piittaamatta.

Iiro-Matti Nieminen

LAPPEENRANTA. Muutama vuosi sitten Lappeenrannassa kiisteltiin Kimpisenkadun kerrostalojen korottamisesta. Nyt puhuttavat korotustöiden yhteydessä rakennetut parvekkeet.

Rakennuslautakunta vahvisti tiistaina päätöksen uusien parvekkeiden rakennustöiden keskeyttämisestä Kimpisenkatu 17:ssä.

Kaupungin rakennusvalvonta oli aiemmin kesäkuussa keskeyttänyt parvekkeiden rakennustyöt asunto-osakeyhtiö Villimiehessä.

Ullakkokerroksen uudet päätyparvekkeet eivät olleet myönnetyn rakennusluvan mukaisia.

Taloyhtiö jätti tiistaina rakennusvalvonnalle asiasta selvityksen, jossa tarjottiin ratkaisuksi muutoksia parvekkeiden uuden ja vanhan osan liitoskohtaan sekä kaiteisiin.

Muilta osin parvekkeet jäisivät taloyhtiön esityksessä ennalleen.

Parvekkeiden kohtalo selviää, kun rakennusvalvonta lähiviikkoina ottaa kantaa muutossuunnitelmiin.

Rakennustarkastaja Mika Sairanen rakennusvalvonnasta uskoo, että parvekkeita joudutaan purkamaan ainakin osittain.

Sairasen mukaan uudet parvekkeet muuttavat rakennuksen julkisivua ja myös näkyvät osalle naapureista.

Ennen päätöstä rakennusvalvonnan täytyy järjestää naapurien kuuleminen uudelleen. Rakennuslupaa haettaessa naapureille oli esitelty suunnitelmia, joihin ei sisältynyt uusia päätyparvekkeita.

Sairasen mukaan naapurien kuulemiset pyritään aloittamaan jo tämän viikon aikana.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut taloyhtiön hallitusta kommentoimaan asiaa.

Mistä on kyse?

Kesällä 2005 kaupunginvaltuusto hyväksyi As Oy Villimiehen hakeman kaavamuutoksen, joka salli ullakkokerroksen rakentamisen Kimpisenkatu 15:een ja 17:een. Osa asukkaista vastusti kaavamuutosta, ja siitä valitettiin hallinto-oikeuteen. Valitukset menivät nurin.

Tämän vuoden huhtikuussa asuntoyhtiön naapurit valittivat rakennusvalvontaan, että rakenteilla olevat parvekkeet poikkeavat myönnetystä rakennusluvasta. Rakennusvalvonta pyysi taloyhtiöltä parvekkeiden toteutussuunnitelmaa, mutta sitä ei toimitettu.

10. toukokuuta selvisi, että rakennuslupaa haettaessa naapureiden kuuleminen oli tehty eri suunnitelmilla, kuin millä rakennuslupaa oli haettu. Naapureille esitellyissä suunnitelmissa uusia päätyparvekkeita ei ollut lainkaan.

12. toukokuuta rakennusvalvonta ilmoitti suullisesti urakoitsijalle, ettei rakennustöitä saa jatkaa, ennen kuin lupa-asiat selviävät. Urakoitsija kuitenkin rakensi parvekkeet omavaltaisesti loppuun.

Lähde: Rakennusvalvonta

Kirjoittaja:
Iiro-Matti Nieminen