Portin teurastamon alue odottaa uutta elämää

Tuoreessa maakuntakaavassa Lappeenrannan Selkäharjun alue merkittiin suuren kauppakeskuksen käyttöön.

Iiro-Matti Nieminen

Lappeenranta. Järvi-Suomen Portin päätös myydä Mikkelin-tehtaansa HKScan Finlandille ei vaikuta Lappeenrannan Selkäharjun alueen tulevaisuuteen.

Portti ja HKScan kertoivat viime viikolla perustavansa uuden yhtiön, joka jatkaa elintarviketuotantoa Portin tehtaalla Mikkelin Tikkalassa.

Selkäharjun teurastamorakennus ja tontti pysyvät Portin omistuksessa, ja yhtiö suunnittelee edelleen alueen myymistä.

Alue varattiin Etelä-Karjalan uudessa maakuntakaavassa vähittäiskaupan suuryksikön käyttöön.

Järvi-Suomen Portin talousjohtaja Hannu Harju haluaa toppuutella puheita, joiden mukaan huonekalujätti Ikea olisi tulossa Selkäharjun alueelle. Portti on alustavasti neuvotellut muutamien tahojen kanssa alueen tulevaisuudesta, mutta Ikean kanssa neuvotteluja ei ole käyty.

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajan Tom Hultinin mukaan mitään konkreettista kauppakeskushanketta alueelle ei vielä ole selvillä.

— Odotetaan, että kaava-asiat selviävät, niin päästään asiassa eteenpäin, Hultin sanoo.

Tuore maakuntakaava tarvitsee vielä ympäristöministeriön siunauksen. Ministeriö on viime vuosina suhtautunut nihkeästi taajama-alueiden ulkopuolelle suunniteltuihin suuriin kauppakeskushankkeisiin.

Viime vuoden syksyllä varmistui, että teurastamotoiminta alueella on lopullisesti ohi. Syksyn aikana Järvi-Suomen Portti myi pois Selkäharjun teurastamolinjojen koneet.

Talousjohtaja Hannu Harju ei osaa vielä sanoa, onko vanhan teurastamon muuntaminen liiketiloiksi järkevää, vai kannattaako rakennus purkaa kokonaan.

Teurastamon lopettamisesta asti Järvi-Suomen Portti on myös etsinyt kiinteistölle vuokralaista. Uutta käyttäjää tiloille ei kuitenkaan ole löytynyt.

Teollinen toiminta Portin teurastamolla Selkäharjussa päättyi tammikuussa 2008.

Kirjoittaja:
Iiro-Matti Nieminen