Säkkijärven polkkaan mahtuu kaikki

Imatran Kesäteatterin näytelmässä yhteen kohtaukseen on saatu Vili Vesterisen lisäksi muun muassa Hitler, Mannerheim, Ryti, Harmony sisters, Georg Malmstén sekä Rokka ja Linna.

Anne Kotiharju

IMATRA. Imatran kesäteatterin Säkkijärven polkka naurattaa ja koskettaa. Näin on käsikirjoittaja ja ohjaaja Ismo Sajakorpi vakaasti päättänyt.

Ennakkoon tarjotuissa maistiaisissa näyttämöllä nähtiin pussillinen monta kertaa testattuja varmoja konsteja. Yhteen kohtaukseen mahtuu Vili Vesterinen, Mannerheim, Hitler, Ryti, Linna, Rokka, Harmony sisters, Georg Malmstén sekä venäläinen tanssiryhmä. Lampunjalkaa veistelevä Rokka saa lohkaista tunnetuimmat lausahduksensa ympyriäisistä kivistä lähtien. Ja haitari soi vimmatusti, kepeästi ja haikeasti.

Kuukauden harjoiteltua näytelmää viimeistellään ensi viikon torstain ensi-iltaan. Ismo Sajakorpi vakuuttaa, ettei hän ole ottanut taloudellisesta menestyksestä turhia paineita.

– Olen tehnyt viihdettä niin pitkään, että taidan ymmärtää, mistä yleisö tykkää, miten asiat pitää kertoa.

Sajakorpi tarttui aiheeseen luettuaan kirjan Vili Vesterisestä.

– Hiffasin heti, että tässä olisi musiikkinäytelmän ainekset. Lisäksi 85-vuotisjuhlaa viettävä Dallapé ja Georg Malmstén kiinnostavat. Isäni soitti aikanaan pianoa tanssiorkesterissa: tunsin lukkarinrakkautta aiheeseen. Tulos on sekoitus hauskuutta, musiikkia ja perusinhimillisiä asioita.

Säkkijärven polkka on musiikkikomedia Vili Vesterisestä, harmonikkataiturista. Näytelmä ajoittuu vuosiin 1921 – 1945. Vesterisen tarinassa on kosketuspintaa ja käänteitä. 15-vuotias Vili päättää karata Viipuriin väkivaltaisen ja viinaanmenevän isänsä kiellettyä soittamisen.

Lahjakkuus ja harjoittelu vievät Vilin läpi harmaan kiven. Köyhästä karjalaisesta pelimannipojasta tulee tähti, joka ansaitsee kuin ministeri, juhlii kuin kuningas ja pukeutuu kuin elokuvatähti.

– Vesteristä ylikäytettiin, ja hän riensi viihdytysjoukoissa joka päivä viidellä keikalla. Se kulutti hänet lähestulkoon loppuun, selvittää Sajakorpi.

Näytelmä kertoo myös legendaarisesta Dallapé-orkesterista ja sen johtajasta Georg Malmsténista. Vili on menestyvän yhtyeen ja liikeyrityksen tähtisolisti ja osakas. Verottaja, kateus ja talvisota kuitenkin Sajakorven mukaan pysähdyttävät rahasammon.

Näytelmä vie katsojan Dallapén rauhanajan kesäkiertueelta jatkosodan viihdytyskeikoille.

Säkkijärven polkka, Imatran kesäteatteri 1.7. – 1.8.

KUVATEKSTI

Kai Skyttä

Äiti (Pia Lunkka) lohduttaa nuorta Vili Vesteristä (Juuso Vesterinen).

Isä (Marko Kurikka) kurittaa nuorta Vili Vesteristä (Juuso Vesterinen).

Jalalla koreasti pistävät Mervi Märkälä ja Ilmari Ojala.

Vili Vesterinen (Sami Uotila) joutui Georg Malmsténin (Kai Hyttinen) puhutteluun.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju