Sinilevä aloitti kukinnan Etlä-Karjalassa

Levää esiintyi hippuina siellä täällä. Virtaukset liikuttelevat esiintymiä nopeasti.

SINILEVÄHAVAINTOJA on tehty eri puolilla Etelä-Karjalaa. Sinilevää on nähty muun muassa Lappeenrannan satamassa, Murheistenrannassa, Myllysaaressa ja Sammonlahdessa sekä Taipalsaaren Haikkaanlahdella ja Ruokolahden Suikkalanniemen kupeessa.

Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen mukaan yleisöhavainnot ovat keskittyneet lähinnä eteläisen Saimaan alueelle, Lappeenrannan ja Joutsenon pohjoispuolelle.

Ruokolahdella Ihalanjärvellä oli tehty havainto sinileväesiintymästä, jossa tuuli oli kuljettanut sinilevää runsaasti rantaan.

Sinilevätilanne muuttuu nopeasti. Lappeenrannan seudun ympäristötoimen terveystarkastaja Taina Rajala toteaa, että sinilevän esiintyminen uimarannoilla voi olla tunneista kiinni. Tuuli ja virtaukset kuljettavat sinilevähippuja uusiin paikkoihin.

– Uimaan pitää mennä tilanteen mukaan. Jos sinilevää on runsaasti, kannattaa odotella, että se siirtyy muualle.

Sinilevän tunnistaa sini-vihreästä väristä. Rajalan mukaan sinilevähiput näkee, kun ottaa vettä lasiin ja katsoo sitä valkoista paperia vasten.

– Tyynellä säällä sinilevä nousee pintaan lauttamaiseksi muodostelmaksi. Rantaan se voi ajautua nauhana. Kun sitä koskettaa kepillä, se hajoaa, Rajala listaa tuntomerkkejä.

LAPPEENRANNAN ympäristötarkastajan Raija Auran mukaan Pien-Saimaalla on havaittavissa sinilevää hippuina. Suuria määriä sitä ei ole.

– Sinilevää on hyvin hajanaisesti siellä täällä.

Yleensä sinilevää esiintyy loppukesästä. Auran mukaan sitä oli kuitenkin viime vuonnakin juhannuksen aikoihin. Nyt kelit ovat olleet sellaiset, että sinilevää voi havaita. Oikein tuulisina kesinä sinilevähavaintoja on vaikeampi tehdä, vaikka levää silloinkin on.

Auran mukaan tämän hetken tilanteesta ei voi päätellä, minkälainen sinileväkesä on tulossa. Tulevat sääolot vaikuttavat siihen, miten sinilevätilanne tulee kehittymään.

Kirjoittaja:
Elina Kemppainen