Erätieto siirtyy Pöksänlahdessa

Savitaipaleen leirillä otettiin käyttöön ylipaikatkin. Lähes kolmannes osallistujista on jo tyttöjä.

Anne Kokkonen

SAVITAIPALE. Maailman muuttuminen näkyy nuorten eränkävijöiden leirinuotiolla. Melkein kolmasosa Savitaipaleen Pöksänlahden eräleirin osallistujista on tänä vuonna tyttöjä.

-Tyttöjen määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Kaksi vuotta sitten tyttöjä oli leirillä neljä ja nyt 13, Savitaipaleen, Suomenniemen, Lemi-Taipalsaaren ja Luumäen riistanhoitoyhdistysten yhteistä eräleiriä johtava Ari Kylliäinen toteaa.

Hyvän kellon ääni tuntuu kuuluneen kauas. Ennakkoilmoittautumisten runsaus yllätti järjestäjät. Koska Pöksänlahden leirikeskuksen tilat antoivat myöten, viisipäiväiselle leirille osallistuu peräti 47 10-14-vuotiasta eri puolilta Suomea.

-Kiinnostuksen lisääntyminen lämmittää mieltä. Nuorten koulutuspohja on hyvä, ja metsästysseurojen pitäisi avata oviaan uusille tulijoille aiempaa reilummin. Kenelle muulle vanhempi polvi tietotaitoaan siirtäisi, Kylliäinen muistuttaa.

Eräleiriläiset eivät tule pystymetsästä. Kiinnostuksen ohella useimmat ovat oppineet eränkäynnin perustaidot jo perhepiirissä. Leirin aikana taitoja syvennetään laajalla akselilla.

Ensiapu- ja suunnistuskoulutuksen lisäksi leiriläiset saavat opastusta metsästyksessä, kalastuksessa ja luonnontuntemuksessa.

Esimerkiksi kalastusopetus ulottuu perhokalastuksen alkeista nuotanvetoon ja kalankäsittelyyn, pyyntipuolella taas rakennetaan sekä pienpetoloukkuja että telkänpönttöjä ja tutustutaan muun muassa erilaisten koirien käyttöön metsästyksessä.

-Ampumaratapäivänä nuoret tutustuvat aseturvallisuuteen ja pääsevät kokeilemaan valvotuissa oloissa eri aseita. Leirin päätteeksi on mahdollista osallistua metsästyskorttikokeeseen, Kylliäinen kertoo.

Joka toinen vuosi järjestettävät nuorten eräleirit saivat alkunsa vuonna 1993 Savitaipaleelta. Nykyisin huomattavan moni maakunnan länsilaidan nuorista metsästäjistä on jossain vaiheessa leirille osallistunut.

Savitaipalelainen Eetu Laari lähti leirille ensimmäistä kertaa, mutta opetettavat asiat ovat 13-vuotiaalle pitkälti tuttuja jo entuudestaan. Metsästyskorttikin on jo valmiiksi taskussa.

-Lähdin mukaan, kun täällä pääsee tutustumaan vähän enemmän erilaisiin asioihin, ja samalla saa jotain tekemistä, Laari tunnustaa.

Kotona Heituinlahdessa Laari virvelöi kesäisin haukia ja pilkkii talvisin. Hirvijahti sekä jänismetsä ovat tulleet tutuiksi, ja pienpetojakin Laari on oppinut jo pyytämään.

-Uusia asioita leirillä on tullut opeteltua ainakin perhokalastuksesta!

KUVATEKSTI

Anne Kokkonen

Savitaipalelainen Eetu Laari löysi leiriltä uusia haasteita muun muassa perhokalastuksesta.

Osa leiriläisistä saapui Pöksänlahteen Tampereen ja Helsingin seudulta saakka. Suomenniemeläinen Jesse Naakka (vas.) ja savitaipalelainen Tiitus Laari edustivat paikallista nuorisoa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen