Kaukaan hajut pitäisi hallita joka tilanteessa

Kaukaan parin viikon mittaisessa huoltoseisokissa tehtaan prosessi tyhjennettiin lähes kokonaan. Yhtiö vakuuttaa tekevänsä kaikkensa tehtaan ylösajon hajupäästöjen ehkäisemiseksi.

Esa Vilenius

LAPPEENRANTA. Sellutehtaalta on lemahdellut. Kaukaan kahden viikon seisokin aikana korjattiin ja kunnostettiin tavallista enemmän laitteistoja. Tehdas aloittaa nyt tavanomaista tyhjempänä.

-Puuhakkeen matka kuivaksi selluksi kestää normaalitilanteessakin kaksi vuorokautta, tuotantojohtaja Asko Paakki sanoo.

Kun monimutkaista tehdasta ajetaan vähitellen ylös, siihen kuluu aikaa. Täydessä tuotantovauhdissa Kaukaan sellutehtaan pitäisi olla ensi viikolla.

Seisokin aikana muun muassa kaikki 12 sellureaktoria tyhjennettiin ja niiden sisäosien laitteistoja kunnostettiin. Soodakattilalaitoksen turbiini avattiin 6-7 vuoden välein tapahtuvaa huoltoa varten.

Paakin mukaan hajupäästöjä on mahdotonta ennakoida. Kriittisiä kohtia käynnistyksessä ovat haihduttamon ja keittämön ylösajot.

PAAKKI vakuuttaa, että hajupäästöjen pitämiseksi kurissa on tehty kaikki se, mitä voitu. Yksinkertaistettuna haisevia kaasuja voi päästä ilmaan silloin, kun niitä syntyy liian paljon tai niiden kulku estyy esimerkiksi laiterikon takia.

Tehtaan käydessä normaalisti haisevat yhdisteet poltetaan muun muassa soodakattilassa. Väkeville hajukaasuille on oma polttimensa. Ne molemmat on käynnistetty jo ennen kuin varsinaista prosessia alettiin ajaa ylös.

Kaukaalla on vielä hajukaasujen varapoltin käynnissä startin alkupäivät. Varapoltin käynnistyy häiriötilanteessa muutaman minuutin viiveellä.

Normaalissa käytössä tehtaan ei pitäisi tuottaa ympäristölupansa mukaisesti hajuhaittoja. Haisevat rikkiyhdisteet tuntuvat kuitenkin jo hyvin pieninä pitoisuuksina.

YMPÄRISTÖJOHTAJA Ilkka Räsänen Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta kertoo, ettei Kaukaan sellutehtaan häiriötilanteille tai prosessin käynnistykselle ja alasajolle ole määritelty päästöjen raja-arvoja kuin kiinteiden hiukkasten osalta.

Tehtaan kuuluu kuitenkin ilmoittaa hajuhaitoista.

Periaatteessa viranomaisilla olisi mahdollisuus äärimmäisenä keinona keskeyttää tehtaan käynnistäminen, jos se aiheuttaisi esimerkiksi terveydellistä haittaa.

Kaukaan seisokkitilanteissa on Räsänen mukaan syntynyt äärimmäisen haisevaa yhdistettä, jonka käsittelystä on keskusteltu tehtaan kanssa. Se ei kuitenkaan kuulu nykyisin mitattaviin yhdisteisiin.

Hajupäästöjä mitataan kolmessa pisteessä kaupungilla: Lauritsalassa, Tirilässä ja keskustassa.

Kaukaan uusi ympäristölupa edellyttää hajukaasujen jonkinlaista käsittelyä kaikissa tilanteissa. Jos varsinaiset polttojärjestelmät pettäisivät, pitää niille olla mahdollisuus märkäkäsittelyyn tai polttamiseen meesauunissa.

KUVATEKSTI

Arkisto/Mika Strandén

Normaallsti Kaukaan sellutehtaalla syntyvät hajukaasut käsitellään polttamalla ne.

Kirjoittaja:
Esa Vilenius