Lomahovi venäläisille, vaikka suomalainen tarjosi enemmän

Suomalaisten 800 000 euron tarjous Karjalan Lomahovista hylättiin. Venäläiset saivat paikan 500 000 eurolla.

Outi Salovaara

PARIKKALA. Lomakeskus Karjalan Lomahovin myyntiin venäläisten omistamalle Tahko Tours -yhtiölle helmikuussa 2007 liittyy erikoisia piirteitä.

Suomalainen ostaja tarjosi Parikkalassa Argusjärven rannalla sijaitsevasta Lomahovista 800 000 euroa.

Yrittäjä Esa Siekkisen omistama Mankalan Perhekodit -yhtiö myi sen kuitenkin Nilsiässä Tahkon lomakeskuksessa aktiivisesti toimivalle venäläisomisteiselle Tahko Toursille 500 000 eurolla.

Parikkalassa asuva ja matkailualalla työskentelevä Minna Väistö teki miehensä Petri Hännisen kanssa Lomahovista sekä suullisen että kirjallisen tarjouksen. Väistöllä oli haaveena saada Karjalan Lomahovista itselleen työpaikka.

Tarkoituksena oli kunnostaa rajan läheisyydessä sijaitsevaa Lomahovia ja tehdä siitä etenkin eläkeläisryhmille suunnattu lomapaikka, josta matkailijat olisivat voineet kätevästi tehdä matkoja Venäjälle.

Väistö kertoo Petri Hännisen olleen useaan otteeseen yhteydessä Esa Siekkiseen. Tämä ei kuitenkaan reagoinut 800 000 euron tarjoukseen mitenkään, ja kiinteistö päätyi halvemmalla venäläisille.

— En tiedä, eikö hän uskonut, että olimme tosissamme vai mistä oli kyse, pohtii Väistö.

Parikkalalainen sisustusarkkitehti Jaakko Halko ei hyväksynyt sitä, että alhaisempi venäläistarjous ohitti suomalaisen. Hän jätti Parikkalan kunnalle aloitteen, että kunta käyttäisi etuosto-oikeuttaan ja ostaisi Lomahovin.

Kunnanhallituksen mielestä se ei kuitenkaan ollut mahdollista, koska kunnalla ei ollut etuostolain edellyttämiä suunnitelmia alueen käytöstä. Hallitus ei myöskään pitänyt ajatusta toiminnallisesti tai taloudellisesti järkevänä.

Halko yritti myös selvittää viranomaisten kautta liittyikö Lomahovi-kauppaan rahanpesua tai muuta arveluttavaa, mutta selvitykset eivät johtaneet mihinkään.

Sen jälkeen, kun vuonna 2002 perustettu Tahko Tours -yhtiö osti Lomahovin vuoden 2007 alussa, kiinteistön venäläisomistaja vaihtui nopeasti. Kauppoja on tehty osakeyhtiöiden välillä, joten niiden jäljittäminen on vaikeaa.

Nykyisin Lomahovin omistaa Argusjärven Hovi Oy, jonka hallituksessa on muun muassa moskovalainen it-miljonääri Aleksei Ananin. Vyyhtiin kietoutuu myös Nilsiä Tahko-Järvi Oy, johon vuodenvaihteessa sulautui Argusjärven Hovi Oy. Yhtiön nimenä pysyi Argusjärven Hovi.

Yhtiöiden hallituksessakin on käynyt kuhina, sillä jäsenet ovat vaihtuneet tiuhaan.

Argusjärven Hovi Oy on ollut myös viranomaisten hampaissa. Käräjillä puidaan muun muassa työntekijän palkkasaatavia ja Lomahovin huvilaurakan vuoksi konkurssiin ajautuneen kuopiolaisen ESS Rakennus ja Palvelut -yhtiön saamisia.

Ulosottoviranomainen on yrittänyt periä Argusjärven Hovilta ESS-yhtiön yli 210 000:n euron velkaa.

Argusjärven Hovin viimeisin tilinpäätös löytyy vuodelta 2008. Silloin yhtiö teki noin 80 000 euron liikevaihdolla 460 000 euron tappiot.

Pankkilainoja yrityksellä oli runsaasti, yli 1,3 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara