Muusikot haluavat guruopettajan nimen ansioluetteloonsa

Muusikot valmistelevat kilpailuohjelmiaan Joutsenon taidekesän kursseilla. Taidekesä haluaa pitää yllä myös kädentaitoja ja harrastuskursseja.

Veera Jääskeläinen

LAPPEENRANTA. Musiikin kurssit ovat Joutsenon taidekesän ylivoimaisesti suosituimmat kurssit. Etenkin laulukurssit täyttyvät nopeasti varasijoja myöten.

Musiikin suosio johtuu osaksi siitä, että kursseja järjestetään kolmen tason soittajille, joten kurssien määräkin on suuri. Toisaalta muusikot tarvitsevat kursseja eniten.

– Soitinten ja laulun kilpailut ovat tulleet jäädäkseen Suomeen, ja näitä kilpailuohjelmistoja valmistellaan kesäkursseilla. Osa porukasta tekee musiikkia ammatikseen, ja taistelu näitten alojen työpaikoista on Suomessa maailman kovinta, selittää taidekesän sihteeri Leena-Marja Virtanen.

Hän jatkaa, että lisäksi musiikin opiskelussa on pitkät perinteet käydä kesä- ja mestarikursseilla. Guruopettajan nimi painaa ansioluettelossa. Tänä kesänä Joutsenon mestarikursseja opettavat esimerkiksi Turun sellokilpailun voittanut Johannes Rostamo sekä Sibelius-Akatemian Hui-Ying Liu-Tawaststjerna ja Erik T. Tawaststjerna.

Joutsenon taidekesä tarvitsee opettajia vuosittain 50-60. Pitkän perinteen tuoma maine on toisaalta helpottanut opettajien hankkimista ja toisaalta tehnyt siitä työläämpää. Taidekesään tarjotaan nimittäin runsaasti kursseja, ja kaikkien opettajien taustat täytyy käydä lävitse.

Karsinta opettajista pitää tehdä tarkkaan, koska Joutsenossa halutaan korostaa pedagogista puolta. Vaikka olisi hyvä taiteilija, ei välttämättä ole hyvä opettaja. Se, tuleeko kurssilainen uudestaan seuraavana kesänä, riippuu lähinnä siitä, millainen suhde opettajaan muodostuu.

Virtanen haluaa pitää taidekesän monipuolisena. Kirjoittaminen ja kädentaidot ovat hänelle yhtä tärkeitä kuin musiikki.

– Olemme pitäneet tiukasti kiinni siitä, että meillä on myös harrastelijoille tilaa majatalossa. Meillä on esimerkiksi tällä viikolla niinkin omituinen kurssi kuin tilkkutyönkurssi, josta voisi ajatella, että miksi tuollaista kuljetetaan mukana. Se perustuu siihen, että pidämme kädentaitoja esillä.

Harrastajakurssit palvelevat etenkin aikuisväestöä, joka haluaa kehittää taitojaan.

– Kalligrafiat ja maalauskurssit ovat työssä käyvien ihmisten kesän virkistys- ja harrastuskursseja. Siellä ei ole ihmisiä, jotka haaveilisivat, että tästäpä minulle leipäpuu tulee, toteaa Virtanen.

Osalla Joutsenon taidekesän kursseista on vielä tilaa. Esimerkiksi nuorten musiikkiviikolle sekä kirjoittamis- ja kädentaitokursseille mahtuu vielä hyvin.

Joutsenon opisto järjestää kesäopetusta jo 38. kertaa. Kursseja on tarjolla 30 ja erilaisia yleisötilaisuuksia 17 kappaletta.

Poimintoja yleisötilaisuuksista

30.6. Studia generalia: kirjailijan tieni, kirjailija Jussi Valtonen.

22.7. Viihdekonsertti: viihdekuorolaiset, johtaa Jussi Mattila.

25.7. Studia generalia: Kurkistus liedin maailmaan, Tuulikki Närhinsalo.

27.7. Laulukurssien stipendikonsertti: Egle Kull, Pinja Kauhanen, Arttu Hartikainen, Sanni Antikainen, Kaisa Takkula ja Samuli Takkula.

2.8. Kamarikonsertti: Hui-Ying Liu-Tawaststjerna, Erik T. Tawaststjerna, Johannes Rostamo, Seppo Tukiainen ja Matti Rantanen.

6.8. Kurssikonsertti: pianon, sellon, viulun ja harmonikan mestarikurssilaiset.

Tilaisuudet pidetään Joutsenon opiston auditoriossa klo 19.30 paitsi 6.8. konsertti klo 13.

Kirjoittaja:
Veera Jääskeläinen