Parhaista ravintolapaikoista suuri osa on Eekoon hallussa

Joka kolmas ravintolatuoli Lappeenrannan keskustassa on Eekoon. Imatralla hallitsee Tradeka. Ainakin kaksi uutta ravintolaa tekee tuloaan Lappeenrantaan.

Johanna Sjöholm

Etelä-Karjalan osuuskaupan ravintolat hallitsevat katunäkymää Lappeenrannan ydinkeskustassa. Eekoolla on yhteensä 11 ravintolaa parinsadan metrin säteellä toisistaan Kauppakadulla, Valtakadulla ja Oksasenkadulla.

Keskustan suurimpien ravintoloiden asiakaspaikoista joka kolmas on osuuskaupan omistama.

Osuuskaupalla on Lappeenrannan keskustan ja sataman alueella yhteensä 14 ravintolaa, joilla on anniskeluoikeudet ja joihin mahtuu vähintään 80 asiakasta. Yhteensä tällaisia ravintoloita on alueella 37.

Eekoon siivu yhteensä 8?300 asiakaspaikasta on noin 2 800 paikkaa. Tiedot asiakaspaikoista on saatu Etelä-Suomen aluehallintovirastolta ja ravintoloilta. Lukuihin on laskettu sekä sisä- että terassipaikat.

Imatran ravintolakentällä Eekoo on huomattavasti pienemmässä roolissa kuin Lappeenrannassa. Osuuskaupalla on Imatralla vain kaksi ravintolaa, joissa on yhteensä 620 asiakaspaikkaa.

Imatrankosken suurimmissa anniskeluravintoloissa on yhteensä 3?700 asiakaspaikkaa. Eekoon kahdessa ravintolassa on asiakaspaikoista noin joka kuudes.

Ravintoloiden koossa mitattuna Tradeka on Imatralla Eekoota suurempi. Tradekalle kuuluva hotelli- ja ravintolayritys Restel omistaa Imatrankosken Valtionhotellin, jonka kolmessa ravintolassa on yhteensä yli 800 asiakaspaikkaa.

Niin ikään Restelille kuuluvan hotelli Cumuluksen ravintoloissa on lähes 600 asiakaspaikkaa.

Lappeenrannassa Tradekalla on vain noin 350 asiakaspaikkaa.

Toimitusjohtaja Ahti Manninen selittää Eekoon Lappeenrannan ja Imatran ravintoloiden määrän suurta eroa perinteillä. Lappeenrannassa Eekoo osti parikymmentä vuotta sitten jo toimivia ravintolayhtiöitä, Imatralla Eekoon ravintolat on ”polkaistu tyhjästä”.

Mannisen mielestä ravintolakulttuuri on vilkkaampaa Lappeenrannassa kuin Imatralla. Väkilukuun suhteutettuna Lappeenrannassa on enemmän ravintolapaikkoja kuin naapurikaupungissa.

-Lappeenranta on varuskunta- ja yliopistokaupunki, ja täällä on huomattavasti enemmän asiakkaita kuin Imatralla. Imatralla 12 vuotta asuneena voin todeta, että siellä ulkona syömisen kulttuuri on aika vähäistä. Rossollakin meni monta vuotta, ennen kuin se saavutti suosion.

Eekoon ravintoloiden markkinaosuus Etelä-Karjalassa on Mannisen mukaan noin 23 prosenttia.

-On harhaanjohtavaa sanoa, että Eekoolla olisi määräävä markkinaosuus. 23 prosentin osuus ei mielestäni ole kovin määräävä.

Lappeenrannan ravintolatarjonta laajenee lähiaikoina kahdella ravintolalla. Kauppakadulle rakennettavaan Wilhunkulman taloon aukeaa ensi keväänä yksi ravintola. Ravintolayrittäjää ei ole vielä valittu.

Taantuma on viivästyttänyt Eekoon suunnitelmia Amarillon avaamisesta, mutta Mannisen mukaan aikeita ei ole kuopattu.

-Seuraamme, miten ihmisillä alkaa taas raha liikkua, ja iskemme nousukauteen.

Kirjoittaja:
Johanna Sjöholm