Pien-Saimaan pumppaukset voivat haitata ympäristöä

Läntisen Pien-Saimaan kunnostushankkeessa ei ole käsitelty tarpeeksi selkeästi mahdollisia ympäristövaikutuksia. ELY-keskus vaatii tarkempia selvityksiä.

Hanna Kuusisto

Kaakkois-Suomen ELY-keskus vaatii tarkempia selvityksiä läntiselle Pien-Saimaalle suunniteltujen pumppaamojen ympäristövaikutuksista. ELY-keskuksen mukaan mahdollisia ympäristövaikutuksia on myös tarkasteltava laajemmalla alueella.

ELY-keskuksen mukaan pumppaushankkeen suunnittelussa ei ole tuotu selkeästi esille merkittävimpiä ympäristövaikutuksia.

— Halusimme nostaa esille kuusi kohdetta niin, että ympäristövaikutusten arviointi kohdentuu oikeisiin asioihin. Pumppaukset saattavat aiheuttaa myös haittaa, joten tarkempi vertailu eri vaihtoehtojen välillä on suotavaa, kertoo ylitarkastaja Antti Puhalainen Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta.

Ympäristövaikutusten arviointi, eli YVA liittyy läntisen Pien-Saimaan kunnostushankkeeseen, jossa on tarkoitus pumpata lisävettä Suur-Saimaalta Pien-Saimaalle ja muuttaa sen virtausolosuhteita.

Pumppauksilla pyritään parantamaan läntisen Pien-Saimaan länsiosien vedenlaatua.

Puhalaisen mukaan Lappeenrannan seudun ympäristötoimen on selvitettävä esimerkiksi, kuinka Maavedeltä läntiselle Pien-Saimaalle tuleva ravinteinen vesi vaikuttaa läntisen Pien-Saimaan länsiosan ekologiseen tilaan.

— Maavedellä on huomattavasti typpipitoisempaa vettä kuin läntisen Pien-Saimaan länsiosissa. Pumppaus saattaa tarkoittaa Maaveden kohdalla sitä, että pohjalietteet lähtevät liikkeelle.

ELY-keskus määritteli tarkasteltavaksi vaikutusalueeksi läntisen ja itäisen Pien-Saimaan, Maaveden ja Lavikanlahden vesimuodostumat sekä näiden valuma-alueet, pumppausasemien ympäristöt kilometrin säteellä ja Vehkataipaleen pumppaamon yläpuolelta vesialueen pumppaamosta itäiselle Pien-Saimaalle.

— Selvityksiä pitää tehdä nyt laajemmalta alueelta, kiteyttää projektisihteeri Raija Aura Pien-Saimaan kunnostuksen esiselvityshankkeesta (PISA).

Ympäristövaikutuksen arviointiselostus on tarkoitus saada päätökseen alkuvuodesta 2011. ELY-keskus antaa lausunnon myös uudesta selvityksestä.

— Merkittävää on se, että meidän on arvioitava myös pumppausten vaikutusta ihmisten elinoloihin ja viihtyvyyteen. Uusilla virtauksilla voi olla vaikutusta jääoloihin ja siten esimerkiksi hiihtämiseen, luisteluun ja kalastukseen.

ELY-keskus otti mukaan tarkasteluun pumppauksen lisäksi myös muita läntisen Pien-Saimaan tilan parantamiskeinoja.

ELY-keskus vaatii sitä, että Lappeenrannan seudun ympäristötoimen on tutkittava kolme uutta vaihtoehtoa esitettyjen pumppausvaihtoehtojen lisäksi.

— Tässä vaiheessa ei voi vain päättää sitä, että pumppaukset aloitetaan. Selvityksessä on huomioitava erilaisia vedenlaatua parantavia toimenpiteitä, ei pelkästään pumppausta, Puhalainen muistuttaa.

KUVATEKSTI

Heli Blåfield

Pien-Saimaan kunnostushankkeen yhtenä vaihtoehtona on laajentaa Vehkataipaleen pumppaamoa. Pelkona kuitenkin on, että lisäpumppaamo kasvattaa virtausnopeutta Vehkataipaleen kanavassa ja hankaloittaa kanavan käyttöä.

Maavedeltä läntiselle Pien-Saimaalle tulevan ravinteisen veden vaikutus läntisen Pien-Saimaan länsiosan ekologiseen tilaan.

Pohjalietteiden kulkeutuminen ja ravinnekuormituksen syntyminen pumppauskohdissa, virtauksen ohjauksessa ja kapeikkoihin syntyvissä uusissa virtauspaikoissa. Pohjalietteen kulkeutumishaitta ja eroosio on todennäköistä ainakin Maavedellä ja Umianlammen alueella sekä Leväsensalmessa.

Pumppauksen ja virtauksen ohjauksen vaikutus vesillä ja jäällä liikkumiseen.

Riski metsäteollisuuden jätevesien kulkeutumiseen Vehkataipaleen pumppaamon kautta takaisin läntiselle Pien-Saimaalle.

Rakenteiden välittömät vaikutukset niiden lähiympäristöön.

Hankkeen vaikutus Vehkataipaleen kanavan kunnostushankkeeseen sekä mahdollisesti joskus toteutettavaan vesiliikenteelle tarkoitettuun Kutilan kanavahankkeeseen.

Mistä on kyse?

Pien-Saimaan kunnostuksen esiselvityshanke PISA käynnistyi vuoden 2009 maaliskuussa. Hanke on Lappeenrannan seudun ympäristötoimen käynnistämä.

Yhtenä PISA-hankkeen tuloksena on päädytty selvittämään lisäveden johtamista Suur-Saimaalta Pien-Saimaalle ja sen vaikutusta Pien-Saimaan veden laatuun.

Tätä varten on käynnistettiin erillinen Pien3D-hanke marraskuussa 2009. Hanke sisältää ympäristövaikutusten arvioinnin (YVA), kolmiulotteisen Coherens-virtaus- ja vedenlaatumallin laadinnan sekä pumppaamoiden yleissuunnittelun.

Ympäristövaikutusten arvioinnin, eli YVA-menettelyn tavoitteena on arvioida lisäveden johtamisesta aiheutuvia ympäristövaikutuksia, kun lisävettä johdetaan Suur-Saimaalta läntiselle Pien-Saimaalle pumppaamalla.

Kirjoittaja:
Hanna Kuusisto