Talkoolaiset rakentavat festivaalia suurella sydämellä

Big band festivalin yli sadan talkoolaisten tiivis työurakka on alkanut. Ilman vapaaehtoisia festivaalia ei olisi mahdollista järjestää.

Hanna Romppainen

IMATRA. Imatra big band festival rakennetaan edelleen pääasiassa talkoilla. Festivaalin aikana työssä on yhteensä yli 100 vapaaehtoista. Palkattua työvoimaa on vain valo- ja äänihommissa Viimeinen vuorokausi Big band -teltassa on hikinen ja täynnä työtä. Ääni- ja valomiehet viilaavat tekniikkaa kohdalleen. Ravintolan väki roudaa laseja ja laatikoita. Juoksuaskeleet siivittävät matkaa.

– Ei voi uskoa, että olisin nukkunut papiljotit päässä. Tämä on hikinen vuorokausi, nyt ensimmäistä kertaa talkoolaiseksi tullut Mir- jami Suikki kertoo.

Talkoolaisista suuri osa tulee tapahtumaan joka vuosi uudestaan. Markkinointipäällikkö Jaana Komin mukaan moni on ollut mukana miltei festivaalin alusta saakka.

Talkoolaiset ovat pääasiassa paikkakuntalaisia. Osa tulee entiselle kotiseudulleen festivaalin houkuttamana. Imatralta kotoisin oleva Leena Seppänen saapui talkoolaiseksi nyt toista kertaa Vantaalta saakka. Työkseen Seppänen järjestää messuja Helsingin messukeskuksessa.

– Onhan se vähän hullun hommaa tehdä tätä vielä vapaallakin. Viime vuonna tunnelma oli niin hyvä, että tahdoin tulla uudestaan.

Mukana on paljon opiskelijoita, mutta myös eläkeläisiä. Festivaalitoimistossa työskentelee useita imatralaisia opettajia – he käyttävät talkoisiin osan lomastaan. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa järjestettävää Junnu-BB:tä on tekemässä liuta nuoria.

Imatralaiset Sirpa Pesonen ja Anita Andersson suunnittelivat kesälomansa tänäkin vuonna niin, että ehtivät varmasti talkoisiin. Pesonen on talkoissa yhdeksättä Andersson peräti 25:tä kertaa.

Festivaalia rakennetaan suurella sydämmellä. Mirjami Suikki tahtoi tulla talkoolaiseksi, että rakas tapahtuma säilyisi edelleen Imatralla.

– Tämä on vuoden kohokohta. Imatra kuohuu ihmisiä.

Talkoolaisten kesken vallitsee Jaana Komin mukaan erityinen yhteishenki. Talkoot on oma maailmansa. Vapaaehtoisena tapahtuman näkee toisesta näkökulmasta.

Tehtävää on paljon. Talkoolaisia tarvitaan lipunmyynnissä, BB-klubilla, kursseilla, BB-kadulla, roudaamisessa, kuljettamisessa, tekniikassa, järjestyksenvalvonnassa ja mediatoimistossa. Pitkää päivää tekevät muun muassa backstagen työntekijät ja telttaemännät.

Komin mukaan festivaalin palkkakulut on pystytty pitämään pieninä. Ympäri vuoden työskenteleviä työntekijöitä on vain kaksi. Festivaalin aikana valoissa työskentelee kuusi ihmistä. Muut työt hoituvat talkoilla

– Talkoolaiset tekevät tämän tapahtuman. Ilman heitä se ei olisi mahdollinen.

Kirjoittaja:
Hanna Romppainen