Categories
Artikkelit

Teknillinen yliopisto kiitteli rahoituksen tason säilymistä

Iiro-Matti NieminenLAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LTY) otti valtion tuoreen budjettiesityksen tyytyväisenä vastaan. Esitys tuo yliopistojen rahoitukseen indeksikorotuksen, eli ensi vuoden rahoitus kasvaa samaa vauhtia yleisen kustannustason kanssa. Käytännössä rahoituksen taso siis pysyy ennallaan.LTY:n hallintojohtajan Juha-Matti Saksan mukaan oli erittäin hyvä asia, että yliopistojen rahoitus sidottiin indeksiin.— Tässä taloustilanteeessa ei voinut olla ollenkaan varma, että näin käy. Hyvä, että hallitus piti lupauksensa yliopistojen rahoituksen turvaamisesta, Saksa sanoo.Saksan mukaan nyt pystytään säilyttämään se taso, jolla suomalaiset yliopistot tällä hetkellä ovat. Mitään helpotuksia budjettiesitys ei kuitenkaan mahdollista.— Tiukka kulukuri jatkuu ensi vuonnakin. Kaikkien yliopistojen, paitsi Aalto-yliopiston, talous on nyt aika kireällä.LTY:n vuosibudjetti on tällä hetkellä noin 70 miljoonaa euroa. Yliopiston rahoituksesta 60 prosenttia tulee opetusministeriöltä ja 40 prosenttia yksityisiltä rahoittajilta. Valtion rahoituksen säilymisen ohella Saksa kiittelee valtiovarainministeriön päätöstä kiristää energian käytön verotusta. Hän uskoo, että energiaverojen kiristäminen voi poikia yliopistolle uusia tutkimusprojekteja vihreän teknologian parissa.— Hallituksen veroratkaisut vahvistavat, että energiatehokkuutta parantavaan tutkimukseen kannattaa panostaa, Saksa sanoo.Yliopiston kampanja ulkopuolisen rahoituksen hankkimiseksi on yhä samassa tilanteessa kuin kesäkuun lopulla. Tällä hetkellä yliopistolla on kasassa noin 1,5 miljoonaa euroa ulkopuolista rahaa.Valtio on luvannut 2,5-kertaistaa yliopistojen tämän vuoden aikana keräämän ulkopuolisen rahoituksen. LTY:n tavoitteena on kerätä 5 miljoonaa euroa ulkopuolista rahaa.

Iiro-Matti Nieminen

Kirjoittaja: